2007-08-27

Steak pie


Sonen längtade efter brittisk köttpaj. Kollade receptboken och såg att själva köttgrytan skall lagas dagen innan, så jag lagade en stor sats av en kalopsvariant igår. Det som var kvar lade jag idag i en ugnsfast form med kokt potatis delad i stora bitar. La på färdig smördeg, snittade små hål så att ångan kunde pysa ut. Penslade med vispat ägg och in i ugn, 200°, i 30 minuter. Skälet till att köttgrytan skall vara kall är att den annars ångar så mycket att degen blir kladdig.

2007-08-18

Sockerärtor, paprika, ruccola och pinjenötter



Återigen ett smaskens recept från Ilva i Italien, här hämtat från hennes engelskspråkiga blog. Ett fantastiskt gott komplement till den grillade havskatten vi åt idag.

2007-08-16

Friterad potatis som i Gascogne


I alla fall så inbillar vi oss att det är som i Gascogne. Det är ett kulinariskt minne från då hela familjen var i Paris häromåret. Vi åt två gånger på Relais de Gascogne i Montmartre. Framförallt yngste sonen blev överförtjust i deras friterade potatisskivor. Det räcker nästan att viska att de står på bordet så kommer han springande i full fart.

Jag skar dem vågiga på min nyinköpta mandolin, vilket gjorde att de fick fin frasighet. Ungefär 2 mm tjocka. Friterade i rapsolja tills de mjuknade. La dem att rinna av på hushållspapper medan jag friterade nästa omgång. Höjde temperaturen något och friterade en andra gång så att de fick rätt färg och frasighet.