2019-08-14

Fänkål med kapris och oliver


Vi har turen att bo nära Solängens Frukt & Grönt i Mölndal. Den bästa grönsaksaffär jag handlat i, alltid fräscht och välskött. Den här rätten lagade jag med färsk svensk fänkål, kan det bli bättre?

Ingredienser (för 4 personer)
4 medelstora fänkål
ca 3 msk olivolja
15 vitlöksklyftor (när jag skrev detta var det säsong för färska)
blandning av 4 msk pressad citron och 2 msk balsamvinäger
1 medelstor tomat skuren i bitar ca 1 cm
2,5 dl grönsaksbuljong
20g kapris
30 g urkärnade och delade svarta oliver
1 msk hackad timjan
1 msk strösocker
100 g ricotta (kvarg)
1 tsk rivet citronskal
Salt och svartpeppar

Gör så här

Dela fänkålen i två. Lägg så många halvor som får plats i varm stekpanna med lite olivolja. Salta och peppra. Stek 2-3 minuter på varje sida så att de är väl brynta. Lägg åt sidan och fortsätt tills all fänkål brynts.
Lägg sedan vitlöksklyftorna i stekpannan, rör om och stek i ca 3 minuter tills skinnet blivit lite bränt. Sänk värmen och tillsätt blandningen med citron och balsamvinäger. Reducera tills ca 2 msk återstår. Tillsätt tomaterna, 1 dl buljong, kapris, oliver, timjan, salt och svartpeppar. Låt det puttra i ca 2 minuter och lägg sedan i fänkålen. Häll på resten av buljongen, sätt på lock på stekpannan och låt det puttra i 12-15 minuter, tills fänkålen är mjuk. Vänd på fänkålen efter halva tiden. Flytta fänkålen till serveringsfatet när den är klar. Höj temperaturen några minuter och rör om såsen tills den reducerats och blivit tjock. Sleva såsen på fänkålen. Klicka på ricottan och den rivna citronen.

(receptet hämtat från Yotam Ottolenghis bok "Plenty More")

2019-06-29

Rabarbermarängkaka



Ingredienser

0,5 kg rabarber i skuren i ca 2 cm bitar
0,5 dl socker

Sockerkakssmet
  100 g rumstempererat smör
  1,5 dl soccer
  5 äggulor
  0,5 dl mjölk
  2 tsk bakpulver

Maräng
  5 äggvitor
  2 msk citronsaft
  2,5 dl socker

Gör så här
Blanda rabarber och socker. Lägg i ugnsfast form i 175 grader varm ugn i ca 25 minuter. Låt rinna av i ett durkslag.

Vispa smöret luftigt med sockret. Tillsätt äggulorna en i sänder och fortsätt vispa. Rör ner mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Smörj en 28-30 cm rund form med smör. Bred ut smeten. Grädda i 175 grader tills den fått färg. Sprid efter 10 minuter rabarberbitarna jämt över smeten.

Vispa äggvitorna och citronsaften hårt. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till ett fast skum. Bred ut över kakan och grädda i 200 grader tills den fått färg. Låt svalna och servera.





Elotes, grillad majskolvar som i Mexico

Ingredienser
0,6 dl majonäs
0,6 dl gräddfil eller crème fraîche
1 dl smulad fetaost
1/2 tsk chilipulver
1 medelstor krossad vitlök
0,6 dl finhackad färsk koriander
4 majskolvar
1 lime skuren i klyftor

Gör så här
Blanda samman allt utom majskolvarna i en skål
Grilla på hög värme i ca 8 minuter och vänd regelbundet på majskolvarna
Vältra majskolvarna i majonäsblandningen, lägg på fat, klicka på återstoden av majonäsblandningen och dekorera med lite koriander

Det går också att laga färsk majs i ugn. Låt bladen vara kvar och lägg in i 175 graders ugn i 35-40 minuter. Val man ha lite grilleffekt kan man ta av bladen då det är knappt 10 minuter vara kvar och höja till grilltemperatur.

2019-06-26

Coleslaw med rödkål och Roscofflök


En av våra sommarfavoriter, står på bordet de flesta varma dagar. Svalkande och fräsch särskilt när den lagats med ung och färsk kål och morötter.

Ingredienser
0,5 liter finstrimlad rödkål (vitkål går också bra)
en Roscoff skuren i tunna strimlor (Roscoff är en delikat korsning mellan gul och röd lök (använd endera om du inte får tag på Roscoff
en till två rivna morötter
ett rivet äpple, gärna smakrikt krispigt som Mitten eller Jazz

0,5 dl majonäs
0,5 dl gräddfil eller crème fraîche
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk strösocker
salt och peppar efter smak

Gör så är
Blanda samman kål, lök, mot och äpple i en stor skål. Röra sedan ihop majonäsen mm i en mindre skål. Ta större delen av majonäsröran och blanda ner bland grönsakerna. Tillför mer majonäsröra allteftersom tills du gillar konsistensen. Jag föredrar en coleslaw med ganska lite röra.

2019-05-01

Rabarber med kardemummasmul och vaniljgrädde


Ingredienser
0,6 kg rabarber
1,5 dl socker

Smuldegen:
0,5 dl solroskärnor
1,5 dl vetemjöl
0,75 tsk mald kardemumma
0,5 dl strösocker
75 g smör

Vaniljgrädden
2 dl grädde
1 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker

Gör så här
Skär rabarbern i 4 cm långa bitar. Dela tjock rabarber på längden. Lägg i ugnsfast form och blanda med sockret. Laga i 225 grader varm ugn tills rabarbern är mjuk, ca 15-20 minuter. Låt svalna.

Mixa solroskärnor med mjölet i matberedare med kniv. Tillsätt sedan kardemumma, socker och smör i bitar. Kör ihop till en massa. Om det inte binder så tillsätt lite mer smör. Platta ut smuldegen på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Grädda i 225 grader varm ugn tills det fått färg, ca 10-15 minuter. Låt svalna.

Dela smuldegen i bitar. Lägg hälften i botten av serveringsskålar. Lägg sedan på rabarbern och resten av smuldegen. Klicka på grädden som vispats med florsocker och vaniljsocker.




2019-03-29

Valentins vita sparris och Pauls sparrissoppa

Kokt vit sparris

Ingredienser
500 g sparris
1-2 msk salt
1-2 msk socker
1/2 citron

Gör så här
Skala sparrisen, ta tag i nederändorna och bryt av. Koka skalet och ändorna i vatten med salt, socker och citron i 15 minuter.
Sila av vätskan för att koka sparrisen i. Kokas 10-20 minuter till den är mjuk.

Servera med smält smör, majonäs, hollandaise eller fin olivolja. Strö eventuellt på lite flingsalt.

Kasta skalen, men spara ändorna och vattnet efter att sparrisen kokat klart.

(Särskilt tack till Valentin på Solängens Frukt & Grönt i Mölndal som gav mig receptet)


Sparrissoppa

Ingredienser
1/2 finhackad Roscofflök
1 potatis, delad i klyftor.
sparrisändorna
Sparriskokvattnet
Creme fraiche

Gör så här
Koka gärna in sparisvattnet till halva volymen. Fräs under tiden löken mjuk i lite olivolja. Häll på en del av sparriskokvattnet.  Lägg i potatisen och koka tills den mjuknat. Tillsätt sparrisändorna och crème fraîche. Finfördela med mixerstav.

Häll upp på sopptallrikar, ringla på olivolja och toppa gärna med en blandning av hackad dragon, gräslök och persilja.




2019-03-24

Filodegspaj med mangold och fetaost


Ingredienser

Filodeg
Mangold, skuren på tvärs
Fetaost, ca 100 g
Hackad Roscofflök eller gul lök
Vitlök, hackad
4 ägg
3-4 msk pinjenötter

Gör så här
Lägg ut två ark med filodeg i en pajform, pressa lätt mot formens kant, bladen skall sticka ut, pensla med lite olivolja. Lägg ut ytterligare två blad vinkelrätt mot de först, pensla. Upprepa tills åtta blad är utlagda.
Mjukstek den hackade löken, lägg i vitlöken och mangoldbladen. Låt allt steka tills bladen mjuknat något, sprid ut på filodegen i pajformen. Smula på fetaosten. Vispa äggen lätt och häll på. Strö över pinjenötterna. Vik över filodegen och pressa samman lätt.
Laga i ugn 175 grader i cirka 30 minuter