Ingredienser (4 personer)
8 större champinjoner
1-2 vitlöksklyftor
0,8-1 kg spenatblad (använd små som de är, skär upp om de är stora)
timjan
250 g stilton (eller liknande)
Pinjenötter (valfritt)
1 uppvispat ägg
14-16 ark filodeg
olivolja
timjan
salt
peppar
smör
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna.
Ta bort svamparnas fötter. Halvera svampen i två tunnare skivor. Stek dem 3-4 minuter i lite olivolja tills de är gyllenbruna. Lägg på hushållspapper så att fettet rinner av.
Stek den hackade vitlöken pålägg till medelhög i lite olivolja så att den börjar mjukna, men inte hinner brynas. Lägg i hälften av spenaten, rör sakta om pålägg värme tills den “vissnat” och blivit mjuk. Upprepa med resten av spenaten. Blanda samman all spenat med salt,, peppar och timjan.
Lägg ut ett ark filodeg, pensla på lite smält smör. Lägg på nästa ark filodeg i vinkel mot det första, smöra, fortsätt tills det är 4 lager deg. Klicka på en fjärdedel av spenaten, strö på rostade pinjenötter, lägg ut 4 champinjonhalvor och överst skivad stilton. Vik ihop filodegen. Pensla på uppvispat smör. Sätt in i ugnen tills filopaketen fått fin färg, ca 15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar