1 medelstor blomkål, ansad och delad i buketter, ca 3 cm stora
1 stor Roscofflök (eller rödlök)
7,5 cl olivolja
0,5 tsk hackad rosmarin
7 ägg
15 g hackad basilika
120 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk malen gurkmeja
150 g grovt riven smakrik ost (Västerbotten eller parmesan)
Smält smör (för formen)
1 msk vita sesamfrön
1 tsk vallmofrön
Svartpeppar och eventuellt salt
Koka blomkålsbuketterna i 15 minuter med 1 tsk salt. Slå över blomkålen i ett durkslag och låt svalna.
Skär 2 skivor runda skivor lök i mitten av löken och spara undan. Hacka resten av löken och mjukstek med rosmarin i ca 10 minuter. Ta åt sidan och låt svalna. För sedan över till en bunke och rör i äggen och basilika. Vispa ner mjöl, bakpulver, gurkmeja och osten tills blandningen blir slät. Blanda försiktigt i blomkålen.
Smörj basen och sidorna på en 24 cm springform med mjukt smör och täck med sesam- och vallmofrön. Vänd ner blomkålsblandningen och placera lökringar ovanpå. Laga i 200 grader varm ugn i ca 45 minuter tills mitten av kakan känns fast. Låt svalna minst 20 minuter. Kakan är som godast då den är ljummen.
Receptet hämtat från Ottolenghis bok Plenty More
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar