2019-08-14

Fänkål med kapris och oliver


Vi har turen att bo nära Solängens Frukt & Grönt i Mölndal. Den bästa grönsaksaffär jag handlat i, alltid fräscht och välskött. Den här rätten lagade jag med färsk svensk fänkål, kan det bli bättre?

Ingredienser (för 4 personer)
4 medelstora fänkål
ca 3 msk olivolja
15 vitlöksklyftor (när jag skrev detta var det säsong för färska)
blandning av 4 msk pressad citron och 2 msk balsamvinäger
1 medelstor tomat skuren i bitar ca 1 cm
2,5 dl grönsaksbuljong
20g kapris
30 g urkärnade och delade svarta oliver
1 msk hackad timjan
1 msk strösocker
100 g ricotta (kvarg)
1 tsk rivet citronskal
Salt och svartpeppar

Gör så här

Dela fänkålen i två. Lägg så många halvor som får plats i varm stekpanna med lite olivolja. Salta och peppra. Stek 2-3 minuter på varje sida så att de är väl brynta. Lägg åt sidan och fortsätt tills all fänkål brynts.
Lägg sedan vitlöksklyftorna i stekpannan, rör om och stek i ca 3 minuter tills skinnet blivit lite bränt. Sänk värmen och tillsätt blandningen med citron och balsamvinäger. Reducera tills ca 2 msk återstår. Tillsätt tomaterna, 1 dl buljong, kapris, oliver, timjan, salt och svartpeppar. Låt det puttra i ca 2 minuter och lägg sedan i fänkålen. Häll på resten av buljongen, sätt på lock på stekpannan och låt det puttra i 12-15 minuter, tills fänkålen är mjuk. Vänd på fänkålen efter halva tiden. Flytta fänkålen till serveringsfatet när den är klar. Höj temperaturen några minuter och rör om såsen tills den reducerats och blivit tjock. Sleva såsen på fänkålen. Klicka på ricottan och den rivna citronen.

(receptet hämtat från Yotam Ottolenghis bok "Plenty More")

Inga kommentarer: