2011-07-17

Lammkorv Merguez





1 tsk hel spiskumminfrön
1 tsk hela korianderfrön
1 tsk anisfrön
1 kg lammfärs
4 msk hackad färsk koriander
4 vitlöksklyftor
2 tsk paprika
1/2 tsk cayennepeppar
Rosta spiskummin, koriander och anis tills de doftar, 1-2 minuter. Mal eller mortla kryddorna. Blanda samman allt och kör ut i korvhorn i hushållsassistenten. Orginalreceptet har 1 tsk cayenne, men jag tycker att det blir onödigt starkt. Med lite mindre cayenne så lyfts smak från lammet och de andra kryddorna fram.
Vi grillade en del av korven och frös in resten. Mycket gott och lyckat. Det är åratals sedan jag gjorde egen korv. Det blir fler försök nu under grillsäsongen. Nästa gång blir det förmodligen argentinska chorizos.

2011-07-16

Marockanska morötter


20-25 små tvättade morötter
färsk koriander
1 dl hackade valnötter

Dressing:
1 tsk olivolja
1 tsk flytande honung
saft från en apelsin
saft från en halv citron
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk harissa (eller annan chilisås)
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk paprika
1/2 tsk salt
1/4 tsk kanel

Värm ugnen till 200°. Lägg ut morötterna på bakplåtspapper och rosta i 35-45 minuter tills de är mjuka.
Blanda under tiden dressingen och låt stå i rumstemperatur. När morötterna är klara, lägg dem i en skål, häll över dressingen och rulla runt. Låt vila och marinera i minst 15 minuter. Strö valnötter och koriander på innan serveringen.

Receptet kommer från fresh365

Juniors cheesecake


Min uppfattning om cheesecake förändrades radikalt efter familjens besök på Juniors i Brooklyn. En mjuk och fluffig cheesecake på en sockerkaksbotten. Det behöver inte vara en kompakt smet på digestivebotten. Man skulle vilja vräka i sig hur mycket som helst, men det går inte eftersom den är så mättande. Till vår glädje så hittade jag receptet på abc

Sockerkaksbotten
1,2 dl fint vetemjöl
1 tsk bakpulver
nypa salt
4 ägg, gula och vita separerade
1,2 dl strösocker
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk smält osaltat smör

Värm upp ugnen till 175°. Smöra en fjäderform med ca 22 cm diameter.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
Vispa samman äggvitorna med elvisp på högsta hastighet i 3 minuter. Fortsätt att vispa och tillsätt gradvis 1,2 dl strösocker och vispa i ytterligare 5 minuter. Blanda sedan ner vaniljsockret och sist smöret. Rör sedan ner mjölet långsamt.
Hårdvispa äggvitorna i en ren skål och med en ren visp med lite salt tills det är skuggigt och tillsätt sedan gradvis 2 msk strösocker. Vispa till ett hårt skum. Blanda ner 1,5 del i mjölsmeten och vik sedan in återstoden av äggvitan i smeten.

Fördela smeten jämnt på botten av formen. Baka i 10-15 minuter tills kakbotten just blivit fast och gyllenbrun. Ta ut och låt svalna. Ta inte ut botten ur formen. Låt ugnen vara på samma temperatur.

Cheesecakefyllningen
900 g cream cheese (typ Philadelphia)
4 dl socker
0,6 dl maizenamjöl
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1,75 dl vispgrädde

Ugnen fortsatt på 175°.

Lägg 200 gr cream cheese, 1,5 dl soccer och maizenamjölet i en skål. Vispa med elvisp på låg hastighet tills allt blivit krämigt ca 3 minuter. Blanda i återstoden av cream cheese. Höj hastigheten, blanda i resten av sockret och vaniljsockret samt äggen ett och ett. Vispa sist i grädden tills att är väl blandat.

Lägg aluminuimfolie på utsidan av formen. Häll över smeten i formen. Ställ sedan formen i en långpanna med ca 2 cm djupt varmt vatten. In i ugnen. Baka på 175° i ca 1 timme och 10 minuter eller tills kakan knappt rör på sig då man lätt rör på formen.

Ta ut kakan och låt stå i en timme. Täck med plast och ställ in i kylen i minst 4 timmar, helst ber natten. Lossa sidan på formen och servera.