2011-07-16

Juniors cheesecake


Min uppfattning om cheesecake förändrades radikalt efter familjens besök på Juniors i Brooklyn. En mjuk och fluffig cheesecake på en sockerkaksbotten. Det behöver inte vara en kompakt smet på digestivebotten. Man skulle vilja vräka i sig hur mycket som helst, men det går inte eftersom den är så mättande. Till vår glädje så hittade jag receptet på abc

Sockerkaksbotten
1,2 dl fint vetemjöl
1 tsk bakpulver
nypa salt
4 ägg, gula och vita separerade
1,2 dl strösocker
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk smält osaltat smör

Värm upp ugnen till 175°. Smöra en fjäderform med ca 22 cm diameter.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
Vispa samman äggvitorna med elvisp på högsta hastighet i 3 minuter. Fortsätt att vispa och tillsätt gradvis 1,2 dl strösocker och vispa i ytterligare 5 minuter. Blanda sedan ner vaniljsockret och sist smöret. Rör sedan ner mjölet långsamt.
Hårdvispa äggvitorna i en ren skål och med en ren visp med lite salt tills det är skuggigt och tillsätt sedan gradvis 2 msk strösocker. Vispa till ett hårt skum. Blanda ner 1,5 del i mjölsmeten och vik sedan in återstoden av äggvitan i smeten.

Fördela smeten jämnt på botten av formen. Baka i 10-15 minuter tills kakbotten just blivit fast och gyllenbrun. Ta ut och låt svalna. Ta inte ut botten ur formen. Låt ugnen vara på samma temperatur.

Cheesecakefyllningen
900 g cream cheese (typ Philadelphia)
4 dl socker
0,6 dl maizenamjöl
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1,75 dl vispgrädde

Ugnen fortsatt på 175°.

Lägg 200 gr cream cheese, 1,5 dl soccer och maizenamjölet i en skål. Vispa med elvisp på låg hastighet tills allt blivit krämigt ca 3 minuter. Blanda i återstoden av cream cheese. Höj hastigheten, blanda i resten av sockret och vaniljsockret samt äggen ett och ett. Vispa sist i grädden tills att är väl blandat.

Lägg aluminuimfolie på utsidan av formen. Häll över smeten i formen. Ställ sedan formen i en långpanna med ca 2 cm djupt varmt vatten. In i ugnen. Baka på 175° i ca 1 timme och 10 minuter eller tills kakan knappt rör på sig då man lätt rör på formen.

Ta ut kakan och låt stå i en timme. Täck med plast och ställ in i kylen i minst 4 timmar, helst ber natten. Lossa sidan på formen och servera.

Inga kommentarer: