2015-02-01

Krämig risotto med grönsaker och skaldjur


Krämig risotto är en av mina specialiteter, alltid uppskattat av familjen. Jag tycker att det hänger förvånansvärt mycket på själva riset. Jag köper arborioris från vår lokala grönsakshandlare. Här har jag gjort mig variation på ett recept från Allt om mat.

Jag börjar med själva risotton som tar sin tid. En krämig risotto tar 45-60 minuter. Jag finhackade och fäste 3 stora schalottenlökar. När de börjat mjukna så gällde jag i 4 dl arborioris och lät fräsa med en kort stund. Hällde i 2 dl vitt vin och en rejäl skvätt kycklingfond, sänkte temperaturen till medel och lät det nästan koka in. Under tiden kokade jag upp en dryg liter vatten att ha för att fylla på riset. Häller på såpass mycket vatten att det täcker 1,5-2 cm över riset och låter det puttra. Rör om med jämna mellanrum och fyller på med vatten när det börjar bli torrare. Tricket är att balansera vattentillförseln så att riset bara är lätt fuktigt och al dente samtidigt. 

Under tiden ansade jag och hackade 2 fänkål och en fransk söt lök. Orginalreceptet använder ett knippe salladslök. Fräser upp i några minuter och tillsätter 1-2 dl vit och låter det puttra tills det är mjukt. Då stjälpte jag ner 10 cocktailtomater som jag delat i fyra, rörde ihop och ställde åt sidan.

När riset var klart rörde jag ner 2,5 dl riven parmesan, blandade ner grönsaksröran och bredde ut på ett serveringsfat. 

Stekte ca 15 kammusslor i smör, ca 2 minuter på varje sida och fördelade på risotton. Stekte snabbt 15 kräftstjärtar i smör med pressad vitlök och fördelade på risotton.

Succé!

Inga kommentarer: