2021-01-26

Pasta med bergamott (eller citron)



Ingredienser

1 bergamott (eller citron)

2,5 dl vitt vin

2 dl creme fraiche (eller grädde)

0,5 kg pasta

3 msk smör

2 hg färsk riven parmesan

1-2 msk fin olivolja

salt, svartpeppar


Gör så här

Skala det yttersta skalet av bergamotten med potatisskalare och skiva smalt. Pressa ur saften och spara tills vidare. Häll vin och skalet i en kastrull, koka upp, sänk temperaturen till medel och låt koka in tills 6-7 centiliter återstår. Ta undan från värmen. Häll i 1/2 dl crème fraiche. Rör om, tillsätt resten. Koka upp, sänk temperaturen och låt det sjuda i cirka 5 minuter. Ta bort från värmen.


Koka pastan i saltat vatten tills den är al dente. Spara lite av vätskan och häll av resten. Sätt kastrullen med pasta på spisen med låg värme. Tillsätt crème fraicheblandningen, smör och bergamottjuicen. Rör om lite lätt, tillsätt osten, rör om lite igen. Om såsen är för tjock, så tillsätt lite pastavatten.


Lägg upp på tallrikar, ringla över lite olivolja, salta och peppra


Översta bilden - bergamotter och italienskt durumvete som jag använder för att göra min egen pasta som riktigt smälter i munnen 

Undre bilden - bergamottpasta serverad med Oumph!

2020-06-03

Banansylt med rom


Perfekt att göra med bananer som är på väg att bli för gamla

Ingredienser
1 kg skalade bananer
Saft från 2-3 citroner
1 kg syltsocker
1,25 dl vatten
4-5 matskedar rom eller motsvarande romessens

Gör så här
Mosa bananerna med gaffel eller potatisstöt. Tillsätt vatten, citronsaft och socker. Rör om och koka upp på medelhög värme under omröring. 
Låt sylten svalna i ca 15 minuter innan romen tillsätts. Häll upp i väl rengjorda burkar. Njut

2020-03-12

Filoknyte med spenat, svamp och stilton

Ingredienser (4 personer)
8 större champinjoner
1-2 vitlöksklyftor
0,8-1 kg spenatblad (använd små som de är, skär upp om de är stora)
timjan
250 g stilton (eller liknande)
Pinjenötter (valfritt)
1 uppvispat ägg
14-16 ark filodeg
olivolja
timjan
salt
peppar
smör

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna.
Ta bort svamparnas fötter. Halvera svampen i två tunnare skivor. Stek dem 3-4 minuter i lite olivolja tills de är gyllenbruna. Lägg på hushållspapper så att fettet rinner av.
Stek den hackade vitlöken pålägg till medelhög i lite olivolja så att den börjar mjukna, men inte hinner brynas. Lägg i hälften av spenaten, rör sakta om pålägg värme tills den “vissnat” och blivit mjuk. Upprepa med resten av spenaten. Blanda samman all spenat med salt,, peppar och timjan.

Lägg ut ett ark filodeg, pensla på lite smält smör. Lägg på nästa ark filodeg i vinkel mot det första, smöra, fortsätt tills det är 4 lager deg. Klicka på en fjärdedel av spenaten, strö på rostade pinjenötter, lägg ut 4 champinjonhalvor och överst skivad stilton. Vik ihop filodegen. Pensla på uppvispat smör. Sätt in i ugnen tills filopaketen fått fin färg, ca 15 minuter.

2019-11-27

Gratinerad brysselkål med svamp

Ingredienser
0,5 kg brysselkål
150 g grovhackad svamp
1-2 finhackade schalottenlökar
Olivolja
Smör
Salt och peppar
0,5 liter vitsås
1 äggula
75 g riven lättsmält ost
25 g river parmesanost


Gör så här
Rensa och förväll brysselkålen i saltat vatten i 7-10 minuter, de skall inte bli färdigkokta. Häll av, spola under kallt vatten och låt svalna i ett durkslag. Dela dem sedan i halvor.
Mjukstek schalottenlöken i lite olivolja, tillsätt sedan svampen och sautera dem tills det mesta av vätskan kokat bort. Lägg i en rejäl klick smör och brysselkålen. Låt allt puttra i ca fem minuter. Salta och peppra efter smak. För över till en ugnsfast form.
Laga till vitsåsen (smör, idealmjöl och mjölk) rör ner den rivna osten och äggulan, Häll såsen på brysselkålen och svampen. Strö över parmesanosten. Grädda i 220 grader varm ugn i 15-20 minuter.


2019-10-08

Svartrot på två sätt


Svartrot är ofta underskattad och lagas ofta i ugn. Här två goda varianter

Karamelliserad svartrot

Ingredienser
8-10 svartrötter
2 msk citronsaft
Smör
1-1,5 dl vitt vin
salt, peppar
Persilja

Gör så här
Fyll en skål med vatten och tillsätt citronsaften. Skala svartroten under rinnande vatten, det kan hålla undan kådan som annars gör händerna klibbiga. Skör av ytterändarna, dela varje rot i två eller tre bitar, lägg omedelbart i citronvattnet.

Smält smöret i en stekpanna. Torka svartroten, lägg i stekpanna, sätt på lock och sautera på medelhög värme i ca 10 minuter, rör om då och då. Tillsätt ca 3/4 dl vitt vin. Fortsätt sautera i ca 10 minuter under lock. Ta sedan av locket, höj temperaturen något, tillsätt mer vin, rör om och låt ytan karamelliseras. Salta, peppra och server med lite hackad persilja på

Svartrotsbiffar

Ingredienser
300 g svartrot
45 g smör
1 pressad vitlöksklyfta
1 liten röd chili, finhackad
3 msk finhackad koriander
1 lättvispat ägg
1 msk vitt mjöl
salt, peppar
olivolja

Gör så här
Skala och grovriv svartroten. Smält hälften av smöret i en stekpanna och sautera svartroten på medelhög temperatur tills den mjuknat. Lägg i en skål och blanda med vitlöken, chili, koriander ägg och mjöl. Forma till sex biffar. Smält resten av smöret med lite olivolja, stek biffarna på medelhög värme, cirka fyra minuter på varje sida.


2019-08-14

Fänkål med kapris och oliver


Vi har turen att bo nära Solängens Frukt & Grönt i Mölndal. Den bästa grönsaksaffär jag handlat i, alltid fräscht och välskött. Den här rätten lagade jag med färsk svensk fänkål, kan det bli bättre?

Ingredienser (för 4 personer)
4 medelstora fänkål
ca 3 msk olivolja
15 vitlöksklyftor (när jag skrev detta var det säsong för färska)
blandning av 4 msk pressad citron och 2 msk balsamvinäger
1 medelstor tomat skuren i bitar ca 1 cm
2,5 dl grönsaksbuljong
20g kapris
30 g urkärnade och delade svarta oliver
1 msk hackad timjan
1 msk strösocker
100 g ricotta (kvarg)
1 tsk rivet citronskal
Salt och svartpeppar

Gör så här

Dela fänkålen i två. Lägg så många halvor som får plats i varm stekpanna med lite olivolja. Salta och peppra. Stek 2-3 minuter på varje sida så att de är väl brynta. Lägg åt sidan och fortsätt tills all fänkål brynts.
Lägg sedan vitlöksklyftorna i stekpannan, rör om och stek i ca 3 minuter tills skinnet blivit lite bränt. Sänk värmen och tillsätt blandningen med citron och balsamvinäger. Reducera tills ca 2 msk återstår. Tillsätt tomaterna, 1 dl buljong, kapris, oliver, timjan, salt och svartpeppar. Låt det puttra i ca 2 minuter och lägg sedan i fänkålen. Häll på resten av buljongen, sätt på lock på stekpannan och låt det puttra i 12-15 minuter, tills fänkålen är mjuk. Vänd på fänkålen efter halva tiden. Flytta fänkålen till serveringsfatet när den är klar. Höj temperaturen några minuter och rör om såsen tills den reducerats och blivit tjock. Sleva såsen på fänkålen. Klicka på ricottan och den rivna citronen.

(receptet hämtat från Yotam Ottolenghis bok "Plenty More")

2019-06-29

Rabarbermarängkaka



Ingredienser

0,5 kg rabarber i skuren i ca 2 cm bitar
0,5 dl socker

Sockerkakssmet
  100 g rumstempererat smör
  1,5 dl soccer
  5 äggulor
  0,5 dl mjölk
  2 tsk bakpulver

Maräng
  5 äggvitor
  2 msk citronsaft
  2,5 dl socker

Gör så här
Blanda rabarber och socker. Lägg i ugnsfast form i 175 grader varm ugn i ca 25 minuter. Låt rinna av i ett durkslag.

Vispa smöret luftigt med sockret. Tillsätt äggulorna en i sänder och fortsätt vispa. Rör ner mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Smörj en 28-30 cm rund form med smör. Bred ut smeten. Grädda i 175 grader tills den fått färg. Sprid efter 10 minuter rabarberbitarna jämt över smeten.

Vispa äggvitorna och citronsaften hårt. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till ett fast skum. Bred ut över kakan och grädda i 200 grader tills den fått färg. Låt svalna och servera.