2011-02-14

Mustig soppa med svamp och korngryn


Det här var precis vad vi behövde i vinterkylan. Mustigt, smakrikt och en njutning med nybakade frallor.

1 ,5 dl torkad Karl Johansvamp
1 finhackad lök
1 tränad eller riven morot
2-3 hackade vitlöksklyftor
0,5 kg grovt skuren champinjoner eller annan färsk svamp
1,5 dl korngryn
1 liter köttbuljong
0,5 dl sherry, portvin eller rött vin
1 msk balsamvinäger
olivolja, salt, peppar

Häll 2,5 dl kokande vatten på den torkade svampen. Låt stå 20-30 minuter. Sila och spara vätskan. Hacka svampen fint.

Värm oljan i en panna med tjock botten. Sautera löken och moroten tills löken börjar få färg, lägg i vitlöken och sautera i ytterligare en halv minut.

Häll i den färska svampen och sautera i cirka 5 minuter, tills de fått lite färg och börjat släppa vätska. Höj temperaturen och blanda i korngrynen. Rör om några minuter.

Häll i buljong, svampvattnet, sherry/vin, balsamvinäger. Salta, peppra och låt puttra i cirka 40 minuter.

Baserat på recept från Smitten Kitchen

Inga kommentarer: