2007-09-19
Citron- och limepudding
Ett vansinning gott recept från Eat Me!. Egentligen är det en sufflé, vilket kan skrämma vem som helst från att försöka. Det här blev bra. Jag öppnade ugnsluckan försiktigt och stampade inte golvet, så sufflén kollapsade inte. Däremot stabliserade den sig inte på 20 minuter som det stod i recpetet så jag lät den stå 30 minuter. Den var lite rinnig undertill ändå, så den får stå inne ännu längre nästa gång. En god efterrätt med franskt stuk, fin syrlig smak av citron och lime med en väl avvägd sötma. Inget som man vräker i sig mängder av.
Grillade fikon med getost
Smarrigt recept från Mark Bittman i New York Times. Snitta toppen på fikonet och vik ut flikar som en tulpan, klicka i lite getost, strö på lite nymald svartpeppar och timjan. Grilla tills färgen är fin och osten har smält. Eftersom osten rinner ut så är det bra att ställa fikonet i en liten form eller slå in nedre delen i folie. När den är klar så droppa lite soja och balsamvinäger på.
2007-09-16
Mustig höstgryta
Inspirerad av en härlig artikel i Dagens Nyheter om långkok, tog jag vad som fanns hemma och gjorde en korsning mellan några av recepten. Förutom att långkok är gott och ger en möjlighet att använda billigare kött, så innebär den långa tiden att det går att göra en massa annat under tiden och att det inte blir rusning på slutet.
Brynte hackad lök och en ny typ av fransk delikatessvitlök med ett paket finskuren bacon. Skar en fransyska i 2cm kuber, pudrade i mjöl och brynte lätt i stekpanna och lade ner i grytan med löken. Hällde i en rejäl skvätt rödvin, toppade upp med vatten och lite mörk oxfond. Kryddade med peppar, örtkryddor och några lagerblad. Lade några råa lammkorvar ovanpå, som jag skar i stora bitar efter en timme. Totalt fick allt puttra i nästan två timmar. Oerhört smakrikt och mustigt. Serverad med kokt potatis, grönsallad och örtmarinerad mozzarella inrullad i zucchini.
2007-09-09
Sussies kanelkaka
Ett recept som jag fick av grannen Susanne efter att ha hjälpt dem bygga ett plank. En lysande belöning.
2 ägg
2,5 dl socker
4,5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2,5 dl gräddfil
150 g smält smör
1 dl socker
3 msk kanel
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda samman mjöl, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat och salt. Blanda sedan ner i ägg-/sockersmeten och blanda sedan även i smält smör och gräddfil.
Häll hälften av smeten i en smord, bröad form.
Blanda samman socker och kanel och strö hälften av det över smeten i formen.
Häll på resten av smeten och sedan det sista av kanel-/sockerblandningen.
Ugnstemperatur 175° i cirka en timme.
Urgott!
Fläskfilémedaljonger med kantareller och Salsicca
Vi frossar gärna i kantareller så här års.
Jag skar 5-6 små rödlöksprimörer i skivor och mjukstekte i olivolja, lade åt sidan. Skar 3-4 cm långa tunna strimlor av kryddig italiensk Salsiccakorv och knaperstekte, la åt sidan. Grovskar kantarellerna, la i stekpannan på låg temperatur så att vätkan rann ur och kokade bort. Stekte sedan en stund i olivolja. Hällde sedan i rödlöken och Salsiccan, kryddade med provencalska örtkryddor och la ovanpå de stekta fläskfiléskivorna.
Fläskfilé har ju en rätt mesig smak och behöver tillbhör för att lyfta den. Kantarellernas vilda smak förstärks av rödlöken och fick ett sting av den kryddiga korven
Paj med potatis och lök - Homity pie
Ett gammalt matminne från en av de tidiga vegetariska restaurangerna i London på 70-talet, Cranks. En period när jag var där ofta i jobbet och fick jag en chans så åt jag där. Godare vegetarisk mat har jag inte ätit. Restaurangen finns inte kvar, men jag har tre väl tummade kokböcker i hyllan.
Jag använder en standardpajdeg:
3 dl vetemjöl, gärna fullkorn eller dinkel
125 g smör
2-3 msk kallt vatten.
Jag använder alltid matberedaren med knivtillsats. Först vetemjöl och smör tills det blir en fingrynig massa. Sedan droppar jag i vätskan tills det rätt plötsligt blir en lagom deg. Jag gör en boll som jag plattar till. Slår in i plastfilm och lägger i kylen en timme eller två. Kavlar sedan försiktigt ut den. Den går lite trögt i början innan degen mjuknar.
Medan degen står i kylen så ordnar jag med innanmätet:
350 g potatis
450 g gul lök
100 g riven ost
2-3 vitlöksklyftor
25 g smör
1 msk mjölk
olivolja
Koka potatisen tills den blir mjuk, häll av vattnet och låt svalna. Hacka löken och sautera i olivolja tills den blir mjuk. På slutet lägger jag i den pressade vitlöken. Låt svalna. Blanda sedan samman potatis, lök, vitlök, hälften av osten, mjölk och det mjukgjorda smöret.
Klä pajfomen med degen. Fyll med blandningen och strö resten av osten på. In i ugn 225° i 20-25 minuter tills den får en vacker färg.
2007-09-08
Grillad kyckling med fikon- och balsamvinägersalsa
Min favoritmatbloggare Ilva har slagit till igen, följ länken till hennes recept. Det här var hysteriskt gott, jag vet knappt vilka överord jag skall ta till. Ilva använder kycklingbröst i sitt recept. Jag är väldigt förtjust i att bena ur en hel kyckling, lägga i marinad en timme, sedan lägga platt på galler och grilla. Skär sedan i centimetertjocka skivor. Och så denna fikonsalsa till, en drömsk kombination.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)