2008-09-20

Varmrökta tjocka revbensspjäll


Det här har jag fantiserat om sedan jag fick min Weber Smokey Mountain Cooker. När jag i vanliga fall grillar tjocka revbensspjäll, så kokar jag dem först i 45-60 minuter med lök och kryddor. Jag brukar vara väldigt nöjd med det.

På min nya grill tog det drygt tre timmar. Röksmaken tränger verkligen in i köttet och vattenbadet gör att köttet inte torkar in trots den långa tillagningstiden. Det var så gott att det nästan uppstod slagsmål vid matfatet.

10 kommentarer:

jimmy sa...

Ser gott ut paul ,vilken ´vad brukar du pensla på under bbqn,och penslar du på känn eller lite drygt var 30e minut?
och kommer du grilla året runt?
mah jimmy

Paul Holmstrom sa...

I en varmrök av den här typen så skall man undvika att alls lyfta på locket. Enligt en del instruktioner skall man kolla först efter en och en halv timme därefter en gång i timmen.

Skälet är att man annars vädrar bort all värme. Det ligger ett stort vattenbad mellan glödbädden och grillgallren. Det innebär att det inte finns någon direkt värme, samtidigt som ångan gör att köttet inte torkar ut på ytan.

Jag experimenterar nu med olika penslingar eller ingnidningar som jag lägger på från början. På de här tjocka spjällen provade jag en amerikansk blandning "Adam's rub", Nöjd med det, men jag fortsätter att testa olika varianter.

Ju kallare det blir utomhus desto svårare lär det vara att använda den här typen av grill. Jag skall prova igen om någon vecka, sedan ställer jag nog undan den för säsongen.

jimmy sa...

tack för svaren paul,antar att det är samma paul som skriver i mattråden på flashback, såg en smoker liknande webers The Smokey Mountain Cooker på silvan idag för 999 ser ut mer eller mindre likadant kommer inte ihåg namnet dock har försökt googla utan framgång dock med inbygt termometer i locket, lutar åt att införskaffa den får se om det blir innan det blir för kallt dock.
med tanke på att du dyker upp i lite olika sammanhang med väldigt mångra bra tips och råd så arför skriver du inte en svensk bbq bok för "svenssons" med bbq intresse, har kollat runt en del men hittar inga som är skrivet på enkel svenska som din förklaring till mej nyss.
Lovar att köpa 5 st till närmsta kretsen :P /jimmy

Paul Holmstrom sa...

Det finns nog flera grill-intresserade Paul. Jag skriver bara här.

Termometer i locket var jag först skeptisk till eftersom så många SMC-skribenter är så emot det. Men efter att ha konstaterat att jag ständigt underskattar temperaturen med långa grilltider som följd, så funderar jag på saken.

Daniel sa...

Paul, vad kul att se en svensk sida med SMC användning! Antar att du också är fan av http://www.virtualweberbullet.com
Jimmy om du inte hunnit köpa din smoker ännu, kanske du ska avvakta. Weber släpper nämligen en uppdatering på sin SMC 2009 modell. Dels en massa trevliga uppdatering på den klassiska 47cm varianten men även en helt ny 57cm variant! Inbyggd termometer, graderad för just rökning är en av nyheterna. Trevlig rök på er! /Daniel

Paul Holmstrom sa...

När jag fick min SMC kollade jag på nätet för att få lite tips och blev rätt tagen när jag insåg att det är lite kult och många sajter.

Tack vare virtual weber bullettin board, prof Wiviott med flera så fick jag en bra och välinformerad start.

Förra helgen lagade jag kyckling och fläskkotlett på bit. Eftersom det var svalt så la jag på extra tid. Våra gäster uppskattade verkligen mörheten och den rökiga smaken.

Daniel sa...

Aha, något jag missat. Prof Wiviott hade lyckats glida undan min lupp. Tack för tipset. Paul, har du lyckats få tag på större bitar av träsorter för rökning? Jag har endast lyckats hitta Hicory och Jack Daniels tunnor i flis. För tillfället röker jag mitt i en liten Weber Go Anywhere. Ribs, kyckling och lax har gått in så här långt. Nästa försök blir med en stek. Spännande. Så snabbt SMC 2009 47cm landar i riket ska jag införskaffa den! Tack för en mycket aptitretande sida.

Dennis sa...

Gudars det såg inte fel ut! Har länge funderat på att skaffa mig en smoker från weber. Nu blir jag än mer sugen! Har en klotgrill från weber som används flitigt men känner att jag vill utforska mer.

Nu blev jag hungrig!

Niklas sa...

Vet att tråden är gammal, men försöker ändå.
Jag har en fråga till Daniel; som röker med en "Weber Go anywhere"

Tänkte införskaffa en sådan för att kunna ha som en kompakt kombinerad Grill och Rök på båten.
Hur har du gjort för att få den att fungera som en rök?
Tacksam för svar,

Mvh Niklas

Daniel sa...

Såg frågan från Nikals nu. Jag har använt mig av lite olika sätt. Dels har jag använt mig av en blötlagd träskiva (hälst en cederskiva) som sepparerar bricketterna på var sin sida. Skivan kommer släppa ifrån sig rök som stiger upp mot grillobjektet som ligger ovanför. Annars har jag använt mig av blötlagdflis direkt på glöden. Om du ska ha den på båten kan jag även rekommendera Wener Q modellerna. Smidigt med gas och du kan även använda cederplankan direkt på gjutjärnet med fisken direkt på. Lyckat till!