2019-03-05

Soppa med bränd aubergine, örter och spenat

3 auberginer
3 msk pressad citron
Salt och svartpeppar
1,25 del olivolja
2 finhackade lökar, gärna Roscoff
6 pressade vitlöksklyftor
60g grovhackade korianderblad till uppläggning
2 msk hela korianderblad
60g grovhackad persilja
2 msk persiljebladtill uppläggning
40g finhackad dill
2 msk grovt hackad dill till uppläggning
5 vårlökar, tunt skivade
2½ tsk mald kanel
2½ tsk mald spiskummin
1⅛ tsk mald gurkmeja
400g finskurna små spenatblad
5 dl grönsaksbuljong
4 dl vatten
1 röd chili, skivad
2 tsk bruna senapsfrön

Sätt en väloljad halsterpanna på hög värme. Hacka nåra hål i auberginerna med en gaffel. Halstra och vänd då och då tills de är brända på utsidan och mjuka inuti, ca 50 minuter. Låt dem gärna bli rejält brända. Låt dem rinna av i ett durkslag i en halv timme. Ta bort skinnet och skaften. Riv innanmätet i långa remsor. Lägg i en skål med en msk citronsaft, 1/3 tsk salt och rejält med nymalen svartpeppar. Ställ åt sidan.
Laga soppan medan auberginerna halstras. Värm 4 msk olja i en stor kastrull, tillsätt löken, rör ofta tills den mjuknat och fått en brun ton, ca 12 minuter. Tillsätt vitlöken, rör i ca en halv minut, sänk temperaturen och lägg i örterna, vårlöken och 3 msk vatten. Låt det puttra i ca 15 minuter, rör om så att det inte bränner fast. Höj värmen igen, tillsätt kanel, spiskummin och en tsk gurkmeja. Blanda efter en halv minut ner spenaten, grönsaksbuljong, 4 dl vatten, ¾ tsk salt och generöst med nymald svartpeppar. Låt det koka i 20 minuter. Ställ av från spisen. Ta undan hälften och finfördela med mixer, för tillbaks och tillsätt 2 msk citronsaft.
Värm 3 msk olja i en liten stekpanna på medelhög värme, lägg i chilin och låt det puttra tills chilin blivit lite transparent, drygt 10 minuter. Tillsätt senapskornen, stek en minut och blanda ner ⅛ gurkmeja. För över till en liten skål så att det inte värms mer.
Fördela soppan på fyra djupa tallrikar. Blanda in de återstående örterna i auberginerna och sleva på soppan. Fördela blandningen med olja, chili och bruna senapskorn ovanpå.
Receptet kommer från Yotam Ottolenghi, https://www.theguardian.com/food/2019/feb/23/soup-recipes-yotam-ottolenghi-chicken-parmesan-lemon-lentil-burnt-aubergine

Inga kommentarer: