2008-08-03

Edits tårta


Edit är min frus mormor och receptet har gått i arv. Detta är den godaste hemmalagade tårta jag någonsin ätit. Mera jobb, men smakar fantastiskt och bottnarna blir inte torra eller smuliga.

Sockerkaksbotten:
6 ägg
300 g socker
60 g potatismjöl
60 g vetemjöl

Fyllning:
God sylt eller fruktkompott, vispad grädde, vaniljkräm

Till formen:
Smör, skorpsmulor

Gör så här:
Smörj och bröa en slät gjutjärnsstekpanna med raka kanter. (Det går bra med kakform också, men gjutjärnspannan ger bättre resultat eftersom den håller jämn temperatur). Sikta potatis- och vetemjölet mycket väl tillsammans.
Vispa äggen och sockret kraftigt i minst 30 minuter. Tillsätt mjölet, lite i sänder, under vispning. Häll smeten i den förberedda formen och grädda i medelvarm (175°) ugn tills kakan, vid prov med sticka, är torr (cirka 40 minuter).
Ta ut ur ugnen och låt den stå i 15 minuter, varefter den stjälps upp och får kallna.
Delas i bottnar och fylls med frukt, mos eller sylt samt vispad grädde. (Vi brukar ha ett lager frukt och gräddlager samt ett lager vaniljkräm). Lägg ihop och garbera med grädde och bär.

1 kommentar:

Kinna Jonsson sa...

Vad roligt med just sådana här favoritrecept som går i arv.