2006-12-30

Fyllda tomater


Inte kunde vi som ville tänka på vikten efter julhelgens excesser toppa med lasagne. Det blev fyllda tomater istället. Skar av lock, som hamnade i grönsalladen. Gröpte ur innanmätet, hackade och kokade upp i en kastrull tillsammans med lite av gårdagens köttfärssås. Piffade upp med chillipeppar och kokade in vätskan. Fyllde tomaterna och la på lite riven västerbottenost. In i ugnen 200° i en knapp halvtimme.

Lasagne


En av tonåringens verkliga favoriter. Det gäller att laga mycket så att det blir rester att frysa in och äta efter skolan. Själv tycker jag att lasagne lagad på pomodorotomater och lammfärs verkligen är gott.

2006-12-29

En dryg månads matbloggande



Snart uppe i 50 inlägg. Förutom att jag drivs av en passion för god vardagsmat så är bloggen också ett uttryck för en utmaning jag antog i våras. Då läste jag att det genomsnittliga brittiska hushållet har böcker etc hemma med ungefär 1000 recept, av vilka de lagar 65 under ett år. Det fick mig verkligen att fundera på hur stor variation vi själva har och jag började återigen med ett rätt aktivt sökande efter inspiration bland böcker, klipp, datorn, tidningar och på nätet.
Jag funderar alltmer på den ultimata lösningen på hur jag skall hålla reda på recepten. Böckerna har blivit alltför många. Mattidningarna svämmar emellanåt över i hyllorna, till slut rivs de viktigaste sidorna ut och förblir i en oorganiserad röra.
Pärmen som jag startade med redan på 70-talet blev snabbt full. Den rationella kortlådan var för tråkig att underhålla. Programmet i datorn (MacGourmet) är lysande för att klippa in recept från nätet, men också trist att fylla på manuellt. Min dröm är att scanna in alla lösa blad till datorn. Samtidigt finns det en charm med det oorganiserade där vi återfinner gamla godingar, när vi egentligen letar efter något annat recept.

Spagetti med köttfärssås



Standardrätten i många barnfamiljer. Fast med åren har vi kunnat återgå till mera vuxna smaker. Vi använder de mest underbara konserverade pomodorotomater, som vår lokale grönsakshandlare Frukt & Grönt rekommenderat. Smaksätter med rätt mycket vitlök och oxfond med rödvin. Alltid örtkrydda, som växlar mellan timjan, oregano och provencalsk blandning. Ibland river jag en morot, som får koka med. Idag lagad på lammfärs. För det mesta lagar jag en jättesats, så att jag kan göra en stor laddning lasagne någon dag efteråt - bra nödmat för en hungrig fotbollsspelande tonåring.

2006-12-28

Kyckling med citron och oliver


2 röda lökar skurna i båtar
6 oskalade vitlöksklyftor
1 citron skuren i tunna båtar
2,5 dl vitt vin
1 kyckling i bitar
oliver
Lägg ut lök och citron i botten av en ugnsform. Placera kycklingen och vitlöksklyftorna ovanpå. Häll på vinet. Pensla kycklingen med lite olivolja, salta. In i 190° i 45 minuter. Lägg på oliverna och därefter ytterligare 10 minuter i ugnen. Häll av vätskan i en kastrull och reducera till hälften och häll tillbaks på kycklingen.
Receptet är från Olive Magazine, som dessutom har konserverad citron i bottenskiktet och tycker att man skall ha cous-cous till. Den här gången åt vi rostade grönsaker istället.

Svampsoppa


God soppa lagad enligt "bassoppametoden". Fräser en lök lätt i olivolja, lägger i en hackad potatis och 1-2 vtlöksklyftor som får fräsa med en stund. Därefter 3/4 liter vatten, salt, svartpeppar och provensalsk örtkrydda. Låter det koka riktigt mjukt i en halv timme. Därefter i med grovt skuren svamp, idag mörka champinjoner. Ibland uppiffat med lite torkade trattkantareller. Låter det koka i 10-15 minuter, finfördelar med mixerstav och tillsätter 2,5 del creme fraiche (1%-ig räcker).

2006-12-26

Christmas Turkey


Att ha familjerötter från svenska västkusten, finska kusten, Yorkshire och Skottland sätter sina kulinariska spår. Särskilt tydligt på julen som vi firar i två dagar. Svensk julafton med lite finskt inslag och brittisk juldag med kalkon och Christmas Pudding.
Båda dagarna handlar mycket om timing - hur få allt att bli färdigt samtidigt. Att laga kalkon fylld med stuffing tar längre tid, så hur få fågeln helt färdig utan att ben och vingar torkar ut. Med hjälp av en turkey calculator fick jag koll på tidtabellen. Med råd från Good Food Magazine lindade jag in ben och vingar i folie, som jag tog bort inför sista timmen i ugnen. Självfallet serverat med the perfect roast potato.
Jag sänder ofta en tacksamhetens tanke till the English Shop, som förser oss med Christmas Pudding och andra "livsnödvändigheter".

2006-12-25

Bilder från julbordet - småvarmt



Älgfärsbullar. Vanligt köttbullsrecept spetsad med lite viltfond.
Tjocka revbensspjäll, lagade enligt Schweinebratenmetoden, ger saftigare spjäll.

Bilder från julbordet - skinka med kålrotslåda



Pigghamskinka lagad i ugnen tills termometern visar 70°, ger en saftig skinka.
Kålrotslåda från den finlandssvenska grenen av familjen. Ätes kall till skinkan, ger en mjuk och rund smak.

Bilder från julbordet - fisken




Sillar som beskrivet i tidigare inlägg.
Janssons frestelse enligt recept i Vår Kokbok. Jag använder orensad hummersill som grundvara eftersom den är vassare i smaken.
Hummerlåda, äggstanning med hummersås. Vitsås som bas med hummerfond och hummerbitar.

2006-12-24

Stekta jordärtsskockor med valnötter.


0,5 kg jordärtsskockor
5 matskedar olivolja
1 tsk rårörssocker
85 g valnötshalvor
1-2 finhackade vitlöksklyftor
persilja
Skala och skär tjocka skivor av jordärtsskockorna. Koka i 5 minuter tills de just börjar mjukna och häll av vattnet. Stek sedan i 10 minuter tills de är gyllenbruna. Tillsätt socker, salt. peppar och valnötterna. Fortsätt steka tills valnötterna är rostade. Sätt då till vitlöken och persiljan. Rör om och servera.
Jag hittade receptet i januarinumret av Good Food Magazine, tyckte att det såg smaskigt ut och funderade på vad det skulle passa med och valde då lamkotletter på bädd av råstekt potatis.

Lammkotletter på bädd av råstekt potatis


En variant på en av Carls Butlers klassiker, ständigt på menyn hemma sedan 70-talet. Skivar potatis och lök, steker i lite smör. De skall inte brynas, egentligen bara få en skyddande film av fett. Strax innan jag lägger det i ugnsformen vänder jag i lite hackad vitlök. Plattar ut i en form, lite salt, peppar och eventuell annan kryddning, idag rosmarin. In i ugn 200° en halv timme. Under tiden bryner jag lammkotletterna lätt. Lägger dem ovanpå potatisen och in i ugnen ytterligare en halvtimme.

2006-12-23

Mormor Edits pepparkakor med kryddpeppar


Min frus mormor tålde inte nejlikor, och bakade därför pepparkakor som lär vara närmre ursprunget och namnet.

3,5 dl mörk sirap sjudes upp, rör sedan ner
220 g socker
220 g smör
När allt har smält så rör kontinuerligt om i maskin tills röran är rumstemperatur. Då tillsätts
1 ägg
0,75 msk bikarbonat (blandat i lite vatten)
2 tsk kanel
0,75 tsk malen kryddpappar
1 tsk ingefära
650 g mjöl
Bearbeta ihop, sätt i en skål, täck med folie och låt stå i kylskåpet över natten. När baket sätter igång skall degen stå kvar i kylen, ta bara ut de bitar som just behövs.
Vi kavlar ut direkt på bakplåtspapper med en lätt mjölad kavel. Just de här pepparkakorna är som godast då de är tunna och sprödbakade. Tålamod vid kavlingen lönar sig.
175° mitt i ugnen med varmluft i fem minuter annars 200° i vanlig ugn.

2006-12-21

Vitlökssill


1 burk matjessill (drygt 300 g sill)
1 dl gräddfil
1,5 matsked majonäs
0,5 tesked fransk ljus senap
0,5-1 pressad vitlöksklyfta
0,5 matsked finhackad dill
0,5 matsked röd stenbitsrom
Blanda allt utom sillen och rör om väl. Vänd ner sillen och låt stå och dra över natten.

Prostens purjosill


Den görs egentligen på urvattnad saltsill, men jag kör som vanligt med Abbas inläggningssill för att slippa blaska och vattna ur. Gör först en lag:
2,5 dl vatten
0,5 del 24%-ig ättika
3 dl socker
Blanda, koka upp och låt det kallna. Jag ställer kastrullen i kallt vatten för att snabba på.
Under tiden fixar jag övriga ingridienser:
1 dl grovhackad röd lök
2 dl strimlad purjolök
1,5 msk grovkrossad kryddpeppar
0,5 msk hela vitpepparkorn
Skär upp en burk (210 g) sill och varva med de torra ingridienserna i en glasburk. Häll över den kalla lagen och låt stå och dra i kylskåp minst en vecka.

Brantevikssill


Det här måste vara familjens favoritsill, den tar alltid slut först. Varje gång jag lagar den så sänder jag en tacksamhetens tanke till kollegan K-dude, som försett mig med "Sill på Skånska", från Skånska Sillakademin. Han avskräckte mig först genom att prata om hur besvärligt det var att rycka sill. Då bestämde jag mig för att hoppa över första steget i recepten och använda Abbas Inläggningssill som grundråvara.

Sillen från en burk (210 g sill) får rinna av. Under tiden blandar jag övriga ingridienser:
1 dl socker
8 krossade vitpepparkorn
8 krossade kryddpepparkorn
1/2 hackad medelstor gul lök
1/2 hackad medelstor röd lök
1/2 matsked citronpeppar
1/2 smulat lagerblad
Lite hackad dill
Varva blandningen med sillen i en glasburk. Det är ingen vätska, men det blir det när sillen fått dra några dagar i kylskåpet.

2006-12-20

Kyckling i ugnen med vitlök och potatis


Idag var det förplanerat kyckling samtidigt som jag var sugen på att laga i ugnen med hela vitlöksklyftor som på bodegan häromveckan. Började med att skära upp potatis i klyftor, lade i ugnsformen och sprayade med olivolja. In i ugnen 200°. Under tiden delade jag kycklingen i bitar. Efter 25 minuter lade jag i kycklingen, torkade tomater, stora paprikabitar och en stor vitlök delad i klyftor (med skalet på). Rörde runt, ringlade lite olja över, kryddade med chilipeppar och hällde i en deciliter vatten. Tillbaks in ugnen i 25 minuter. Det är alltid kul med lite nyskapande, särskilt om det blir gott.

2006-12-19

Ugnsstekt lax med ostgratinerad fänkål


Lite bråttom att fixa maten idag. Lax i ugn är ett säkert kort. Pensla med lite olja och krydda, in i 175-200° i en halv timme. Olika oljor och kryddor skapar variation. Idag olivolja, soja, rökarom, salt och cayennepeppar. Ostgratinerad fälkål är mums till de flesta fiskrätter. Putsa fänkålen, skiva och koka 10 minuter i mikron. På med riven ost och in i ugnen en kvart.

Vörtbröd


Juldofterna sprida sig i huset. Tidigt imorse satte min fru pepparkaksdegen. Därefter satte jag vörtbrödet. Doften av det kryddiga nybakde brödet har fyllt huset hela dagen. Enklast möjliga variant, Santa Marias mix och följer receptet på paketet. Men jag snittar brödet innan jag sätter in det i ugnen, har en gjutjärnspanna med vatten i botten och sprayar regelbundet in vatten de första 10 minuterna. Därefter ut med stekpannan och vädrar ut fukten. Vörtbröd har en tendens att bli stabbiga eftersom man har fett i degen. Med fukten i ugnen så expanderar de, blir fluffigare och får godare skorpa.

2006-12-18

Grönkålssoppa med pocherat ägg


Den här typen av soppa hör till familjens favoriter. Det hör förmodligen till ovanligheterna att trädgårdsägare gläds över nässlor i trädgården bara för att kunna plocka primörerna och laga soppa. Soppa på grönkål, spenat och nässlor lagas på samma sätt. Jag följer Vår Kokbok rätt av. Ägg är gott till, många föredrar ägghalvor och vi gillar pocherade ägg.

2006-12-16

Pannbiff med rosépepparsås


När jag gör själva köttfärsen så river jag en lök fint och blandar i och rör i lite oxfond för att få kraftfullare smak. Idag stekte jag pannbiffarna och la dem i en ugnsform eftersom vi var lite fler till middag idag. Krossade rosépeppar i en mortel, rörde ner i skyn med 2,5 dl mager creme fraiche och ringlade såsen över pannbiffarna strax innan serveringen.

Rostade grönsaker


Blandade grönsaker och rotfrukter rostade i ugnen. Idag tunnt skivad rotselleri, palsternacka och squash; aubergin i små bitar, paprika, blomkåls- och broccolibuketter, skivad purjolök och potatisbåtar. Ringlade olivolja över, salt, peppar och örtkryddor. En timme i 200° och vänder på allt några gånger. Jag brukar lägga en teflonduk i botten av långpannan för att underlätta disken. En av familjens favoriter - de kommer sniffande in i köket och konstaterar att det blir gott med rostade grönsaker.

Mer metod än recept


Läsaren märker att det inte finns så mycket recept i den här bloggen. Det beror på att jag tycker att grundmetoder är viktigare än recept. Alltför få kokböcker lär ut matlagningens grunder så att man får strukturer att för att själv variera och hitta på nytt. På bilden finns det som jag sökt och söker stöd i för att lära mig mer hur än vad. Anne Willans böcker är mycket bra. Karl Blunks Gastronomiska Handbok innehåller varken recept eller metod - bara de karakteristiska ingridenserna för mängder av rätter för kocken som redan kan basrecept och metod.

Fiskgratäng med broccolimousse


Fiskgratäng är rätt snabblagat. Jag brukar ge såsen smak och stadga med hummerfond, den här gången uppiffad med en skvätt sherry. Broccolimousse som tillbehör: bryner lätt en lök i lite olivolja, några hackade vitlöksklyftor och häller i en liter vatten. Under tiden har jag delat upp broccolin i buketter och hackat stammen i bitar. Bitarna läger jag i vattnet och låter koka mjuka sedan i med buketterna. Finfördela med mixerstaven.

2006-12-14

Kyckling Korma


Jag är väldigt förtjust i indisk mat, förmodligen beroende på att jag ätit curryrätter sedan jag var liten. Min mormor var känd för sin starka curry och pappa tog med sig idéér hem från sina resor i Fjärran Östern. Familjen väntar ännu på att jag skall prova recept i min nya bok, men jag behöver först handla i min indiska kryddbutik.
Jag börjar alltid med att bryna lök i olja och tillsätter curryblandningen så att den får steka med några minuter. Det lär vara viktigt för att utveckla rätt smaker. I med lite vitlök, sedan en burk med pomodorotomater och 2,5 dl creme fraiche. Idag var det lite bråttom så jag använde fryst kycklinginnerfilé. På slutet la jag i det som var kvar av gårdagens kokta blomkål och morötter. Samtidigt lagade jag pilaff på råris.

2006-12-13

Flan med äpple och kastanjer


Jag såg detta aptitretande recept på bloggen I mitt franska kök. Vi hade fortfarande några kastanjer kvar från säsongens kap på Frukt & Grönt. Enligt receptet skall man använda konserverade kastanjer, men jag kryssade de vi hade, kokade i 15 minuter och skalade.

Smalgrönsakerna


Årets stora viktras beror på att vi i stort uteslutit potatis, ris, pasta och ljust bröd. Vi kör en "tallriksmetod" med 1/3 salladsgrönt, 1/3 lagade grönsaker och 1/3 protein. Det kan lätt ta för mycket tid att hinna med på vardagar, så jag kör en grundstandard med variationer. Jag fräser upp grovt skuren lök, tillsätter vitlök och vatten därefter. Sedan morötter, salt, peppar och örtkryddor och låter allt puttra mjukt. På slutet lägger jag i blomkål eller broccoli i buketter. Ibland också djupfrysta "sugar snap beans".

2006-12-12

Laxpudding - en svensk klassiker


En av mina verkliga husmanskostsfavoriter. Trots det var det nu första gången jag lagade den själv. Förkokte potatisen ett tag innan så att den skulle vara mjuk och mjäll i puddingen. 40 händelselösa minuter i ugnen med tid att göra annat. Alla tog två gånger och varenda smula gick åt.

2006-12-11

Krämig avocadosoppa

Mmmm. Mjukstekte en grovt skuren lök i olivolja, tillsatte en hackad potatis och några vitlöksklyftor. En liter vatten, salt, peppar och provencalsk kryddblandning. Puttrade en halvtimme. La i fyra grovt skurna avocados. Kokade i 5 minuter, körde mixerstaven och tillsatte 2,d dl creme fraiche. Krämigt gott och mycket uppskattat.
På grund av översvämningarna i Mölndal blev middagen rejält försenad och jag glömde ta en bild.

2006-12-10

Roast beef, roast potato & yorkshire pudding


Rostbiff tillagat enligt min "Schweinebratenmetod", "the perfect roast potato", individuella yorkshirepudding, med lite bakpulver i mjölet för att få dem luftiga. Till detta haricotsvertes som vi köpte på marknaden i Spanien, lite riven muskot strött på ger en fin smak.

2006-12-07

Råstekta räkor och fyllda bläckfiskar



Ovant att se bleka råa räkor, det är lätt att vi skandinaver blir låsta i vår bild av hur man lagar och äter räkor. Vår kompis Ann skalade räkorna och stekte dem i lite olivolja, salty och vitlök. Under tiden rensade jag 1 kg småbläckfisk. Hackade vårlök, ostronskivling, röd pakrika och bläckfisktentaklerna, blandade med salt, peppar, provencalsk kryddblandning och vitlök. Fyllde bläckfiskarna. Stekte lätt och lagade färdigt i ugnen en halv timme. Tyvärr en suddig bild, men vansinnigt gott!

2006-12-06

Spanska kycklingklubbor


Vad sägs om ett par gigantiska kycklingklubbor á 0,7 kg för 12 kr. Kyckling är ofta prisvärt och gott. Tacksamt eftersom det låter sig formas av kryddor och sammanhang. Men när jag kommer ner i Europa slås jag ändå av hur mycket vi har kvar att gå i Sverige. Denna rejäla och vanliga kyckling som vi köpt i snabbköpet går utan vidare att smakmässigt jämföra med smälldyra svenska majskycklingar.

2006-12-04

Tapas - bläckfisk och revbensspjäll



Två av kvällens favoriter. Små bläckfiskar, fyllda med vitlök, örtkryddor och lite färska brödsmulor. Lagat i ugnen, uppskuret i skivor, serverat med citronklyftor. Revbenspjäll, lätt kryddiga med hela ugnsbakade vitlöksklyftor.

Toldos Bodega i Guardamar




Det verkar vara lättare att hitta all världens mat här i Alicanteområdet, än det ursprungligt spanska. Ikväll har vi ätit på en bodega som utifrån mest ser ut som ett konverterat garage. Ingen i personalen talar något annat än spanska, bara att peka på rätterna och själv gå och vrida på kranarna på vinfaten. Inte sofistikerat för fem öre. Fanastiskt vällagat. Att äta tapas är en möjlighet att äta sig igenom många små rätter och uppleva olika smaker. Vin, läsk och mat för tre mätta vuxna och en tonåring endast €42.

Varför blogga om mat?

Kulturskribenten tycks oroa sig för att få dåligt rykte om hon erkänner sig vara diskbänksätare. Men att det är befriande eftersom "tanken går fri medan munnen mal". Se Rapport från en diskbänk i Dagens Nyheter. Det kanske är för att omvända vardagsstressade personer som vi bloggar om mat. Delar med oss av våra passioner och vårt sätt att njuta av livet. Nä, inte tänker vi låta maten tysta mun! Vi har inte heller någon tidning radio- eller tvkanal att använda som megafon utan bloggen dit läsaren söker sig och vi kan finna den publik som gillar vårt tilltal.

Get a life!

Det började med Butler och Femina


Varifrån kom egentligen mat- och matlagningsintresset. De många impulserna hemifrån gjorde naturligtvis sitt. Men det som verkligen puffade mig över kanten från att hanka mig fram med Vår Kokbok var Carl Butler och steg-för-steg recepten i Femina. Såväl matfotografiet som receptbeskrivningar lyftes rejält under den här tiden. Recept var inte längre obestigliga alper. Den goda maten kunde ta mer plats i vardagen. Jag vill äta god mat varje dag, inte förpassa matlagandet till helgen och då frossa i femrätters komplicerade gourmetmenyer. Mat behöver inte vara något vi snabbt trycker i oss mellan kylskåpet och diskbänken. Den goda vardagsmaten förhöjer livskvaliteten och blir en samlingspunkt för familjen.

2006-12-03

Kycklingbröst på bädd av ostronskivling och lök


Improvisationsmatlagning är något av det roligaste jag vet. Ikväll fanns kycklingbröst som given ingrediens och jag scannade igenom kyl och skafferi. Skivade lök och stekte på låg temperatur, tillsatte hackad vitlök och grovt skuren ostronskivling efter en stund. Lade på botten i en ugnsform, på med salt, peppar och provencalsk kryddblandning. Brynte kycklingbrösten och la ovanpå, samma kryddor en gång till. Ungefär en halv timme i 200°.

Grillbil och färska apelsiner




Under några dagar är Pauls Kök i Alicante för att lapa sol, studera lokal mat och ta det lugnt i största allmänhet. Framförallt ser jag fram mot ett besök på en känd lokal bodega och prova mig igenom deras tapas. I förmiddags var vi på den lokala marknaden. Där såg vi flera exemplar av den fantastiska "grillbilen". Så många grillade kycklingar har jag aldrig sett på en gång, Tre olika "skift" av kyckling i olika grillstadier. Just nu är det apelsinskörd. 5 kg busfärska apelsiner för €2,50 är inte fel. I ett av bokstånden hittade jag "50 great curries of India, äntligen en bok med indiska rätter som verkar vara inspirerande att gå utanför de standardrätter jag lagat under många år. Jag kommer säkert tillbaks med konkreta erfarenheter av att laga rätter ur den.
Här gjordes lokala hamburgare, då tänkte jag på kompisen k-dude som den här helgen smaskar i sig hiltonburgare, så jag avundades honom och avstod.

2006-12-01

Torskrygg med äggsås


När jag var liten så var torsk en av de billigaste fiskarna. Nu är fina bitar som torskrygg dyrare är oxfilé och fredagslyx. Jag delar upp den i portionsbitar, skvätter på lite citron, salt och vitpeppar och tillagar den i mikrovågsugnen. Det går så fort att allt annat behöver vara påbörjat tidigare. De kokta ägen först så att de hinner svalna innan jag skär upp dem. Vitsåsen börjar jag reda upp som vanligt, större delen av vätskan byter jag ut mot mager creme fraiche, smaksätter med fiskfond, citron, salt och peppar. När den är klar rör jag i de hackade äggen och äggula vilket ger såsen en mjuk rondör.

2006-11-30

Snabbt och wokat med kyckling



Ibland får det gå undan. Då kan det bli wok med kycklinginnanlår, djupfrysta wokgrönsaker. För att piffa upp det lägger jag till fint skuren lök och tomater skurna i båtar, bara wokgrönsakerna blir så platt. Ibland lägger jag i nötter på slutet (cashew, jordnöt eller pinje). Jag har bestämt mig för att jag gillar Blue Dragons såser bäst - Hoi Sin och Svartbönssås är favoriterna. Snabbt lagat, mustigt och smakrikt.