2006-11-26

Vår 2-stjärniga grönsakshandlare


Två stjärnor i Guide Michelin innebär att resmålet är värd en omväg. På min guide över bra ställen skulle jag ge vår grönsakshandlare två stjärnor.

Vi är glada att vi bor nära Frukt & Grönt på Solängen i Mölndal, men det finns en hel del som tar en omväg för att komma dit. Alltid fräscha grönsaker till bra priser. Kunniga ägare som ständigt fyller på ur lagret och plockar bort det som inte håller standarden.

Stora välskötta mataffären som vi brukar handla annan mat i, har ett av Göteborgs bredaste sortiment av det mesta inklusive grönskaker. Lite dyrare, men det dyra är att behöva kasta det som hinner bli dåligt inom en dag eller två.

Frukt & Grönt har Inte bara grönsaker utan också bra oljor, oliver etc. De konserverade pomodorotomaterna som vuxit på jord innehållande aska från Vesuvius ger en himmelsk anstrykning åt vilken maträtt som helst.

I veckan åt vi kastanjer, som vi egentligen slutat köpa. Besvikelserna var för stora med ruttet och dåligt innanmäte. Nu fick vi fräscha och smaskiga kastanjer från Frankrike. Dyrare per köpt kilo, men billigare per ätet kilo eftersom vi inte behövde kasta en enda.

Första omgången rostade vi, kryssade stående i salt i ugnsform. Några tog vi i en soppa med lök, äpple och palsternacka, spetsad med sherry och cury - mums (recept ur decembernumret av Good Food). De sista rostar vi imorgon.

(Oskar tog bilden)

1 kommentar:

Anders sa...

Varför gå omvägen att ställa kastanjerna i salt? Vi kryssar dem och lägger dem i ett lager i en tjock keramisk eldfast form i 200 grader sådär 25-30 minuter. Formen ställes på bordet och håller värmen fint.