2007-05-11

Chevrégratinerad sparris


En smakligare variant på ett recept från Ica. Men jag tycker att buljongtärning kan ge en lite frän smak, grädde är för fett och med vinet så blev det hela för såsigt.
Så jag kokade sparrisen och la upp på ett ungssäkert fat. Blandade en dryg dl mager creme faiche med lite kycklingfond och skedade över sparrisen. Skar upp chevrén i tunna skivor och la på. In i 200° varm ugn i 20-25 minuter. Strödde sedan på rostade pinjenötter. Omåttligt populärt i familjen och lite dragkamp om de sista sparrisarna.

2 kommentarer:

Konsultpappan sa...

Intressant!
Är det ringarna som är resterna av chèvren?

Är chèvre en av de ostar som är totalt verboten för gravida kvinnor?

Paul sa...

Yepp, ringarna är det som syns. Innanmätet smälte ned och blev kläggigt och vansinnigt gott.

Utländsk chevre görs nog alltid på opastöriserad mjölk med risk at det finns Listeriabakterier i. Inte bra för vare sig gravida kvinnor eller barn.

Listeriabakterien dör vid 75°. Om man gratinerar rejält och kollar att tempetaturen kommer upp i 80° så skall dert vara riskfritt enligt källa på nätet.