2007-04-30
Grillad urbenad kyckling med rostade grönsaker
Grillsäsongen är i fullt sving. Idag en av favoriterna, som kräver pillande och tålamod. Jag benar ur kycklingen, för den som inte har “La Technique” av Jaques Pepi, finns en beskrivning här. Kycklingen får sedan ligga i en marinad av olja, rökarom, salt, peppar och rosmarin. Inför grillningen viker jag ut kycklingen på ett grillgaller. Eftersom kycklingen ligger platt och urbenad så går den att grilla utan bitarna torkar ut och det är mycket yta som får smak. Grillar på inledningsvis låg värme i ungefär en timme. Skär den färdiga kycklingen i skivor.
Idag serverad med rostade grönsaker med rotselleri, palsternacka, morot, lök, vitlök, aubergine, squash, torkad tomat och fänkål.
2007-04-28
Grillad strömming
2007-04-24
Soppa med pistou
Tänk att livet kan vara så fullt av njutningar. Detta vare ett recept jag hittade i New York Times för länge sedan. Gav verkligen mersmak och kommer att stå på bordet fler gånger.
2,5 del limabönor
1 stor lök, skalad och hackad
2 medelstora morötter, skalade och hackade
2 selleristjälkar, hackade
2 medelstora potatisar, skalade och hackade
1 zucchini, skalad och hackad
2 tomater, urkärnade och hackade
6-8 vitlöksklyftor
2-3 dl färsk basilika
1 dl olivolja
2,5 dl pasta (liten typ)
Färsk riven Parmesan
Lägg bönor, lök, morötter, selleri och potatis i en stor kastrull, fyll på med vatten så att de täcks minst 5 cm. Koka upp och låt småputtra i 30-60 minuter. När bönorna mjuknat läggs zucchini och tomater i och får puttra med i 20 minuter.
Under tiden mixar man samman vitlök, basilika och olivolja i en mixer, tillsätter salt och peppa efter smak till en pistou.
När 10 minuter återstår lägger man pastan i soppan.
Pistou ringlar man på när man slevat upp soppan i tallriken. Parmesanen strös på då också.
2007-04-22
Biff med tre sorters lök
En variant på en gammal klassiker, inspirerad av ett besök på restaurang Kometen i Göteborg. Jag tog en gul lök, en liten röd lök och två stora schalottenlökar, skalde och delade i två, skar sedan tunnt. Lät dem puttra bredvid biffarna så att de skulle bli rejält mjukstekta. När biffarna var klara hällde jag i lite vätska, en skvätt oxfond med rödvin, saltade och pepprade. La i lite redning så att skyn inte skulle vara så rinnig. La upp biffarna på fatet och skedare lökblandningen över. Delikat! De tre lökarna gav en smak med många nyanser.
2007-04-21
Marulk med salsa
Ett annorlunda och kryddigt recept från BBC Food, verkligen uppskattat av familjen. Eftersom inga i familjen är så förtjusta i kall salsa annat än till grillat kött, så lät jag den puttra på spisen i knappt 10 minuter och skedade den över fisken.
2007-04-19
Kycklinggryta med paprika
Började med att bryna grovt skuren lök och vitlök. Hällde pomodorotomater på burk och la i delad kyckling samt röd och grön paprika i bitar, salt, peppar och rosmarin. Mina tankar gick till Chicken a la King, men jag ville ha en lite rundare smak, så jag tillsatte 2,5 dl creme fraiche. Klart efter en knapp timme. Paprika kan ge rätt skarp smak, men avrundningen fungerade bra och rätten uppskattades av alla.
2007-04-13
Lax med sparris, pinjenötter, vitlök och örtkryddor
Lite bråttom idag, hade köpt laxfjärilar och ville inte bara ha dem stekta i halsterpanna som vanligt. Hade några sparrisar i frysen som jag kokade upp och rostade lite pinjenötter. Skar sparrisen i bitar och vände den i skyn, med pressad vitlök och örtkryddor. Skedade blandningen över laxen, strödde på pinjenötterna och skvätte på lite balsamvinäger. Snabbt lagat och mycket gott.
2007-04-12
Pannkaka med grönsaker
Inspirerat av Mark Bittman i New York Times. Häromveckan visade han flera recept på matiga pannkakor. Det här blev en kombination av honom och vad som fanns i grönsaksförrådet.
Började med att finstrimla grönsaker - en purjolök, en gul lök, en paprika och en vitlöksklyfta. Rörde om i en stor skål, blandade ner 2 ägg, därefter en dl mjöl och mjölk tills jag tyckte att konsistensen var lagon "pannkakig". Kryddade med salt, peppar och örtkryddor. Under tiden hade jag hällt upp olivolja i en stekpanna som fick bli varm, inte het. Hällde i smeten och jämnade ut. Efter 7-8 minuter kollade jag att den var lagom brynt på undersidan och tillräckligt fast att vändas. Fuskade genom att låta den glida ner på en tallrik, som jag sedan använde för att vända den på andra sidan i stekpannan. Den var lite väl lös för att riskera att vända med stekspade. Stekte i ytterligare 7-8 minuter, skar upp i bitar och serverade med grönsallad och kryddig korv.
Det var verkligen gott och populärt. Jag kommer att återbesöka Bittmans recept för att laga en lite kryddigare koreansk variant.
2007-04-06
Ungsstekt kyckling med dijonsenap
Blomkålsmousse
Ett av våra vanliga tillbehör. Bryn en grovt skuren lök med en hackad vitlöksklyfta i olivolja. Häll på 3/4 liter vatten, en morot i bitar, salt, peppar och örtkryddor. Låt puttra i minst en halvtimme. Lägg i en blomkål i buketter och koka ytterligare en kvart. Sila bort vattnet och finfördela med en mixerstav. Passar till många rätter, särskilt gott till grillat kött.
2007-04-02
Kycklingfrikassé
MIn smalvariant av en Butler-klassiker. Koka upp en broiler, skumma, och lägg i en lök, en morot i bitar, salt, 6 vitpepparkorn och ett lagerblad. Låt koka tills den är klar, ungefär 45 minuter. Under tiden skala smålök och lägg i kastrull med vatten, 0,5 dl olivolja, lagerblad, salt och timjan, tar en kvart att koka mjukt. Lägg hela champinjoner i lite smör i en stekpanna på låg till medel temperatur, på med lock och låt det puttra sakta i en kvart.
När kycklingen är klar så slå in den i folie. Sila vätskan och låt den koka våldsamt i 10 minuter. Under tiden smälter du smör i en kastrull, i med lite mjöl, rör runt och tillför ungefär 3 dl av kycklingvattnet. Tillsätt 2,5 del mager creme fraiche, koka upp och tillsätt mer mjöl om det behövs. I med salt, vitpeppar, lite kycklingfond och vispa ner en äggula. Rör slutligen i saften från en halv citron. Dela upp kycklingen, lägg upp och ringla över såsen.
Butler har grädde i sin sås, men jag får en liknande rondör med kombinationen creme fraiche och äggula.
Fläskkotlett på bit i lergryta
Fördelen med ett längre kok är att maen blir smaklig, mindre jobb och gott om tid att göra annat medan maten "lagar sig själv". Lergryta är en lååångsam metod som ger saftigt kött med fina smaker. Här köpte jag fläskkotlett på bit som jag satte i lergrytan tillsammans med äppleklyftor, lökskivor, salvia och en skvätt vatten. In i kall ugn, satte på 175° och knappt två timmar senare var det bara att ta ut, reda sås, skära upp och servera. Lätt som en plätt och verkligen smarrigt!
Skala ägg, snyggt och prydligt
Fast riktigt så elegant gick det inte när jag provade med ett ägg ur kylen. Med ett ännu mjukt nykokt ägg och en kraftig blåsstöt gick det precis som i filmen. Jag skalar många ägg och alltid funderat på hur jag skall göra för att få det tunna membranet att lossna och inte slita med sig bitar av ägget när jag skalar.
Den som inte vill blåsa på ägg, som andra kan äta kan prova med att hålla ägget under vattenkranen och släppa på rejält med vatten. Skvätter mycket, men membranet släpper och skalet lossnar lätt.
Den som inte ser filmen ovan i sin rss-läsare kan klicka på denna länk till YouTube.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)