2007-04-02

Kycklingfrikassé


MIn smalvariant av en Butler-klassiker. Koka upp en broiler, skumma, och lägg i en lök, en morot i bitar, salt, 6 vitpepparkorn och ett lagerblad. Låt koka tills den är klar, ungefär 45 minuter. Under tiden skala smålök och lägg i kastrull med vatten, 0,5 dl olivolja, lagerblad, salt och timjan, tar en kvart att koka mjukt. Lägg hela champinjoner i lite smör i en stekpanna på låg till medel temperatur, på med lock och låt det puttra sakta i en kvart.
När kycklingen är klar så slå in den i folie. Sila vätskan och låt den koka våldsamt i 10 minuter. Under tiden smälter du smör i en kastrull, i med lite mjöl, rör runt och tillför ungefär 3 dl av kycklingvattnet. Tillsätt 2,5 del mager creme fraiche, koka upp och tillsätt mer mjöl om det behövs. I med salt, vitpeppar, lite kycklingfond och vispa ner en äggula. Rör slutligen i saften från en halv citron. Dela upp kycklingen, lägg upp och ringla över såsen.
Butler har grädde i sin sås, men jag får en liknande rondör med kombinationen creme fraiche och äggula.

Inga kommentarer: