2007-02-17

Brötchen


De här har jag bakat så länge att jag inte minns varifrån jag klippt receptet. Snabbt bakat och gott.
50g jäst eller ett pkt torrjäst
6 del vatten
2 tsk salt
14-16 dl vetemjöl special
1 msk honung eller ljus sirap.
Värm vätskan till den temperatur som den valda jästen skall ha, häll i bunken med honungen/sirapen. Tillsätt jästen till vätskan eller mjölet broende på jästsort. Kör assistenten på låg hastighet och tillsätt mjölet. Bearbeta i 10 minuter. Tillsätt saltet och bearbeta ytterligare 5 minuter på hög hastighet.
Låt degen jäsa i cirka 45 minuter tills den dubblats. Dela i 20 bitar och forma till bullar. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa ytterligare 15 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250° med en gjutjärnspanna i botten. Snitta bullarna med vass kniv. Spraya med vatten och sätt in i ugnen. Häll kokande vatten i stekpannan och stäng luckan. Spraya bullarna ytterligare några gånger under de första fem minutrarna. Ta sedan ut stekpannan och vädra snabbt ur fukten och sänk temperaturen till 200°. Bullarna brukar bli klara efter ytterligare 10 minuter.

Inga kommentarer: