2007-02-18

Currygryta med naanbrödVi är förtjusta i curry och lagar ofta denna enkla variant. Hackar lök och fräser under några minuter med 3-5 teskedar madras curry och lägger efter en stund i finhackad vitlök. Häller i krossad tomat och lite salt. Tillsätter grytbitar av nötkött och fylller på vätska så att köttet täcks och låter det puttra i bortåt två timmar. jag lagar ofta stora omgångar så att det blir rester till dagen efter, curryn får mer smak andra dagen.

Naanbrödet lagar jag efter recept ur en bok av Madhur Jaffrey:
1,5 dl mjölk
2 tsk farinsocker
2 tsk torrjäst
7,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk olivolja
1,5 dl yoghurt
1 lätt vispat ägg
1 pressad vitlöksklyfta
Värm mjölken till 45°, blanda ner socker och jäst och låt det stå drygt 20 minuter. Det skall ha börjat skumma på ytan. Under tiden blandar jag samman vetemjöl, salt och bakpulver. Blandar sedan samman alla ingridienser i en assistent och bearbetar tills degen blir smidig. Häller ytterligare lite olja i en bunke, rullar degen i den och lpter den jäsa övertäckt i en dryg timme. Delar sedan i sex bitar, kavlar ut på oljat bord och lägger ut på bakplåtspapper. Under tiden har plåten stått i ugn som värmts upp till högsta temperatur. Tar ut plåten, lägger på bakplåtspappret med brödet, in i ugnen och gräddar i ungefär 3 minuter. Det gäller att ha järnkoll eftersom brödet "plötsligt" blir färdigt". sveper in i handduk och serverar varma.

2 kommentarer:

my sa...

Är en ovan bakare och måste fråga vart i ugnen plåten med bröd ska vara? i mitten, långt upp, längst ner? Tack för mumsiga recept!

Paul sa...

Jag har plåten rätt högt upp. Brödet får då mycket värme från ovansidan och från den förvärmda plåten. Dfet är därför det kan gå så himla fort. Jag har sett bilder från Indien där man bakar i eldgropar, så hög värme är på sin plats.