2007-02-17

Linderholmsbröd


Det här är vår variant av ett recept ur Dagens Nyheter för rätt många år sedan. Behöver bara jäsa en gång, smakrikt.
1,5 paket torrjäst
1 msk honung eller (mörk) sirap
12 dl vatten
0,5 dl olivolja
2,8 liter mjöl (vetemjök special blandat med upp till 0,5 l rågmjöl, matbrödsmjöl eller annat)
1-2 dl linfrö eller solrosfrö
2-3 dl havre- eller vetekli
1 msk salt
Värm vätskan, blanda torrjäst och en del av mjölet. Häll vätskan i bunken, tillsätt honung/sirap, olja, frö, kli och mjöl. Bearbeta på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet och bearbeta ytterligare 5 minuter på hög hastighet. Låt sedan jäsa i en timme, jag brukar ta en bred bunke. Sätt ugnen på 200° med en gjutjärnspanna i botten. Tippa försiktigt över degen på en långpanna med bakplåtspapper i botten. Med en bred bunke går det rätt bra att välta ut den och behålla den runda formen. Snitta ytan och spraya med vatten. In i ugnen och häll kokande vatten i stekpannan. Under de första 15 minuterna sprayar jag då och då med vatten. Därefter tar jag ur stekpannan, vädrar ur fukten och sänker temperaturen till 175°. Efter ytterligare 45-60 minuter brukar brödet vara klart.

Inga kommentarer: