2007-02-04

Renstek i lergryta



Smarrig söndagsstek. Vilt är gott och fettsnålt, vilket också innebär att det lätt kan bli torrt. Jag lagade steken i lergryta för att vätskorna inte skulle ånga bort. Jag har en gammal fin finsk lergryta som jag först lade i kallt vatten en halvtimme så att den blev mättad. La i steken tillsammans med grovt skuren lök, trattkantareller, lagerblad, krossade enbär, kryddpeppar och en dl vin. In i kall ugn som jag satt på 225°. Efter 1 3/4 timme tog jag ut grytan, svepte in steken i folie för att mogna och silade av vätskan för att göra såsen. Löken och trattkantarellerna sparade jag till uppläggningen. Till såsen använde jag vätskan, 2,5 dl creme fraiche och lite viltfond, kokade upp och redde. Steken blev mör och fin och såsen var härligt aromatisk med lite sting av enbär och kryddpepparn.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men vilken rolig form på lergrytan - var har du fått tag i den? Jag är inte riktigt, riktigt nöjd med min lergryta - den torkar ut ganska fort trots blötläggning, och locket blir så bränt. Jag har också provat en sort med glaserad insida, men den tyckte jag inte om alls...
Receptet på renstek blev dock gott!

Paul Holmstrom sa...

Visst är det en kul lergryta. Jag fick den i present av den finska delen av släkten för bortåt 30 år sedan. Så den har klarat många stötar genom åren.

Visst torkar den ut ganska fort, men jag tror att min med sitt tjockare lergods (jämfört med Römertopf) tar lite längre tid på sig. Jag "vet" också att vissa köttyper är rätt torra i sig och häller då i lite vätska i grytan redan från början. Jag vill ju ha lite vätska kvar på slutet att bygga en sås med.

Min gryta har också blivit fläckig genom åren. Så är det bara. Det är som mina 25-åriga Sabatierknivar i kolstål, fläckiga och ärrade av ålder, men ändå rena och helt suveräna i sin funktion.

Anonym sa...

Nu skall jag göra renstek efter din recept. Jag har en tysk (så'n där 'vanlig') som är , den också säkert 30 år, och den behöver man inte ens lägga i blöt längre. Den är så mättad av fett och matlagning. Få se vad mina finska vänner tycker om steken sedan.
Kram
Leena