2007-01-09

Moules marinière


Klassiskt recept som finns på många ställen. Gott och värmande i vintermörkret även om jag kan sakna pommes frittes och majonäs som på en belgisk bistro. Musslor lär vara som bäst så här dags på året.
30-50 blåmusslor
1/2 flaska vitt vin eller 2 dl sherry
1/2 liter fiskbuljong, lite mer om jag använder sherry
2-3 charlottenlöklar
1 msk timjan
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
olivolja
vetemjöl
Skrapar musslorna om det behövs, tar bort skägget. Lägger dem i kallt vatten ett tag och slänger de som inte stänger sig. Finhackar löken, fräser i olivolja, lägger i vitlöken och i med all vätska och låter det koka 15 minuter. Höjer temperaturen på plattan så att det kokar för fullt och i med alla musslor. På med lock och låter det koka 7 minuter. Lägger upp musslorna i ett fat och kokar in vätskan lite och reder med lite mjöl. Häller såsen över musslorna och serverar. Gott bröd till.

1 kommentar:

Alexander sa...

Gott! Det blir det ikväll.