2007-01-09

Skotska pannkakor


Vi brukar växla mellan skotska och svenska pannkakor. De skotska påminner om de amerikanska jag lagade häromveckan, men görs med filmjölk och bikarbonat. Eftersom vi tycker att de är fluffigare och godare så har skillnaderna föranlett diskussioner om matlagningskemi i försök att förstå hur det kan bli en sådan skillnad. Receptet är ur "A taste of Scotland":
225 g mjöl
2 msk rårörssocker
2 ägg
2 msk smält smör
4 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
Vispa äggen ordentligt. Blanda separat ihop mjöl, socker och bikarbonat. Häll ömsom mjölblandningen och det smälta smöret ner i äggen, rör livligt under tiden. Häll sedan sakta i filmjölken tills konsistensen är som grädde, det gör inget om det blir lite klumpar. Häll upp en dl i en stekpanna, rör försiktigt på pannan så att smeten berder ut sig. Stek tills pankakan blir gyllenbrun och vänd sedan.
I Skottland äts de när de svalnat lite med påbrett smör och med sylt.

Inga kommentarer: