2007-01-31

Kalv brässerad i vin med smålök


Receptet på Chocolate & Zuccini såg bara så smaskens ut. Ett riktigt långkok med gott om tid att göra annat. Underbart gott! Så mört att det nästan föll i bitar av sig självt.

2007-01-28

Limebrässerad brysselkål med rosmarin


Enligt receptet skulle det varit lime, men det blev citron eftersom jag glömde handla. Rensa och halvera brysselkålen. Riv limeskalet och lägg i stekpannan med olivolja. Pressa limen och häll saften i stekpannan. Lägg i brysselkålen och brässera på medelhög temperatur. Salta och krydda med rosmarinen.

2007-01-27

Parmesan och örtfyllda fläskkotletter


Snittade försiktigt upp en stor ficka i kotletterna, med ganska liten öppning. Blandade grovt riven parmesan med grovt malen svartpeppar och örtkryddor och la in en dryg tesked i varke kotlett. Brynte snabbt i lite olivolja och sedan in ugnen 200° i 25 minuter. Där låg redan klyftpotatisen som skall vara inne en timme.

Linser med rostade tomater


Linser har aldrig hört till mina eller familjens favoriter. Men detta recept från Olive Magazine blev en omedelbar hit. Jag började med att dela 4 tomater i kvartar, lägga dem i en ugnsfast form, ringla över lite olivolja och in i 200° i ungefär en halvtimme. Under tiden öppnade jag och sköljde ur en burk linser, kokade upp och lät rinna av. Halverade en röd lök och skar i tunna skivor, hackade en medelstor vitlöksklyfta. Rörde ihop linserna med löken, vitlöken, lite olivolja, salt, peppar och örtkryddor. När tomaterna var klara blandade jag försiktigt samman allt och serverade.

2007-01-21

Jordgubbscoupe


500 g jordgubbar (brukar ta en påse frysta, som jag först tinar)
7,5 tsk gelatinpulver
5 msk vatten
5 tsk pressad citron
1,5 dl socker
lättyoghurt
skivade färska jordgubbar till garnering
Kör jordgubbar och socker i mixern. Lös upp gelatinet i det kokande vattnet och häll sakta ner i mixern tillsammans med citronsaften. Skeda upp i serveringsskålar och ställ kallt en timme. Innan serveringen ringlar man på yoghurten och lägger på de färska bären. Ursprungligen ett viktväktarrecept, men då använder man förstås sötningsmedel istället för socker.

Kycklinggryta "typ" provencalsk


Egentligen inspirered av "kyckling bonne femme", men allt det där fläsket är nog inte bra för den som vill bli smal. Småfräser först lök och vitlök och häller i vatten när de har mjuknat. I med kycklingbitarna, kycklingfond, en skvätt sherry, salt, peppar, örtkryddor, lagerblad, en näve torkade trattkantareller och lite oliver. Puttrar en timme.

Bräserad vårlök med salvia och balsamvinäger


Stående ovationer från familjen. Tack till Ilva på Aglio e olio, en av mina favoriter bland matbloggarna. Nästa gång behöver jag göra minst dubbla mängden.

2007-01-15

Tillfälligt gles rapportering från köket

Den planerade ombyggnaden av köket pågår för fullt. Förra veckan var knappt halva köket nedmonterat. I fredags kom leveransen och under helgen har jag monterat en tredjedel, som vi flyttat in i. Det blir läckert! Under arbetena blir matlagningen och rapporteringen lidande.

Pasties


Brittiska pasties är väl vad vi kallar piroger. Idealiskt för att ta hand om lite matrester och göra något gott för den hungrande tonåringens mellanmål. Jag tar något färdiglagat kött (nöt, fläsk eller fågel), strimlar och lägger ut på ena halvan av utkavlade mördegsplattor. På med lite skivad potatis, lätt fräst lök och en liten skvätt sås. Penslar innerkanterna på ena halvan av plattan med uppvispat ägg, viker ihop, naggar kanten med gaffel för att den skall hålla ihop och penslar slutligen ovansidan med ägget. In i ugn 200° i cirka 30 minuter.

2007-01-09

Moules marinière


Klassiskt recept som finns på många ställen. Gott och värmande i vintermörkret även om jag kan sakna pommes frittes och majonäs som på en belgisk bistro. Musslor lär vara som bäst så här dags på året.
30-50 blåmusslor
1/2 flaska vitt vin eller 2 dl sherry
1/2 liter fiskbuljong, lite mer om jag använder sherry
2-3 charlottenlöklar
1 msk timjan
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
olivolja
vetemjöl
Skrapar musslorna om det behövs, tar bort skägget. Lägger dem i kallt vatten ett tag och slänger de som inte stänger sig. Finhackar löken, fräser i olivolja, lägger i vitlöken och i med all vätska och låter det koka 15 minuter. Höjer temperaturen på plattan så att det kokar för fullt och i med alla musslor. På med lock och låter det koka 7 minuter. Lägger upp musslorna i ett fat och kokar in vätskan lite och reder med lite mjöl. Häller såsen över musslorna och serverar. Gott bröd till.

Skotska pannkakor


Vi brukar växla mellan skotska och svenska pannkakor. De skotska påminner om de amerikanska jag lagade häromveckan, men görs med filmjölk och bikarbonat. Eftersom vi tycker att de är fluffigare och godare så har skillnaderna föranlett diskussioner om matlagningskemi i försök att förstå hur det kan bli en sådan skillnad. Receptet är ur "A taste of Scotland":
225 g mjöl
2 msk rårörssocker
2 ägg
2 msk smält smör
4 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
Vispa äggen ordentligt. Blanda separat ihop mjöl, socker och bikarbonat. Häll ömsom mjölblandningen och det smälta smöret ner i äggen, rör livligt under tiden. Häll sedan sakta i filmjölken tills konsistensen är som grädde, det gör inget om det blir lite klumpar. Häll upp en dl i en stekpanna, rör försiktigt på pannan så att smeten berder ut sig. Stek tills pankakan blir gyllenbrun och vänd sedan.
I Skottland äts de när de svalnat lite med påbrett smör och med sylt.

2007-01-08

Helstekt fläskkotlett med rotsaker och squash



Goda fläskrätter påminner mig om de år då jag ofta var på jobbresor i Tyskland. Jag brynte fläskotlett på bit lite på varje sida. Lade i en ugnsform, hällde i en dl vatten och strödde på salt, peppar och örtkryddor. In i ugn 175°. Efter 45 minuter lade jag även i grovt skuren lök, kålrot, morot, persiljerot, squash och vitlök och strödde på salt, peppar och örtkryddor. En halvtimme senare fyllde jag på med 2 dl vatten och vände på grönsakerna, som jag sedan vände på var 15 minut. Total tid i ugnen 2 timmar, men jag tog ut köttet när 10 minuter var kvar, slog in det i folie för att mogna innan jag skar upp det. Vätskan silade jag sedan och använde till sås.

2007-01-07

Risottokaka


Knusprigt, örtigt gott. Inspirerad av ett italienskt recept i en av Australian Women Weeklys kokböcker. Vi äter ofta rårispilaff och jag fryser in resterna och tar fram när det är dags. Annars går det lika bra att koka ris med lök, vitlök och buljong och låta det svalna. Jag blandar riset med 100 g riven parmesanost, två ägg och örtkryddor. Formar till kakor om de inte håller ihop så behövs ytterligare ett ägg. Steker i olivolja några minuter, lägger i ugnsfast form och in i 200° i drygt 10 minuter. Idag som tillbehör till en italienskt kryddad ungsstekt kyckling.

2007-01-06

Fläskkotlett i rödvin och med äpplen


Ytterligare ett recept från Mark Bittman i New York Times. Det var precis så gott som det såg ut. Recept för 4:
4 fläskkotletter
3-4 krispiga äpplen
En dryg deciliter vitt vin
2,5 dl rödvin
Olivolja
Salt
Grovt malen svartpeppar
Cayennepeppar
1 tsk krossad vitlök
Mjöl
Dela äpplena i 8 klyftor och ta bort kärnorna. Lägg i en ugnsfast form. Blanda salt, peppar, vitlök och en nypa cayenne och strö över äpplena. Häll det vita vinet vid sidan. In i 200° ugn i 15-20 minuter.
Doppa fläskkotletterna i mjöl och bryn snabbt båda sidorna på hög värme, de behöver inte bli bruna. Häll i rödvinet och lät det koka livligt. Efter cirka 10 minuter är vinet tjockt såsig och fläskkotletterna klara. Lägg äpplen och kotletter på ett fat och ringla såsen över kotletterna.

Hur ser 200 kalorier ut?

Webplatsen WiseGeek har publicerat en uppsättning foton på olika födoämnen i 200 kaloriportioner. Bilderna är sorterade i volymordning, där de översta fyller ut mest i magen. Väl tagna bilder och intressant att fundera på vad man väljer.

2007-01-05

Bläckfisk i tomat och rödvin


Många gånger har jag försökt återskapa Octopodian vi åt på en avlägsen restaurang på Kalymnos för många år sedan. Äntligen ett resultat som var minst lika bra! Jag utgick från ett recept på GourMed. Att rensa stora bläckfiskar är en helt annan grej än små squids, det är rätt mycket pillande. Jag följde receptet rätt väl, la bara till några vitlöksklyftor eftersom jag inte kan tänka mig Octopodia utan. Receptet påkallade dill eller fänkålsblad. Jag tog fänkål för att harmonisera med den ostgratinerade fänkålen som vi hade som tillbehör.

2007-01-03

Mark Bittmans American Pancakes


Jag brukar kolla Mark Bittman i New York Times. Han är cool och hans videosnuttar "the Minimalist" är inspirerande. Jag var bara tvungen att prova hans pannkakor. Jag lyckas inte hitta en direktlänk, klicka här, sedan Channels/Style/Dining & Wine/The 10-minute pancake. Vi var alla överens om att de var matiga och goda, men att vi föredrar våra skotska pannkakor, mer om dem en annan gång.

Gratinerad fransk löksoppa


Den perfekta soppan i dagens regn och rugg - varm, matig och mustig. Den borde sitta i ryggmärgen efter alla år, men jag slår alltid upp den i Butler ändå och gör mig egen variation. För 4 hungriga personer:
0,75 kg lök
3 vitlöksklyftor
1 msk mjöl
1,25 l vatten
0,5 dl torr sherry
1 msk oregano, timjan eller provencalsk kryddbladning
olivolja
riven ost
brödskivor
Jag delar lökarna i två och skivar tunnt, steker i olivolja tills de mjuknar. Lägger i vitlöken en stund och sedan mjölet. Rör runt och tillsätter vattnet och sherryn. Butler har egentligen vitt vin i, men jag har alltid en flaska billigaste sherryn stående för matlagningsbruk. I med kryddorna, Butler anväder oregano och jag varierar mig. Lår allt puttra i 45 minuter. Enligt Vår Kokbok skall det räcka med 15, själv tycker jag att den är oätlig då, soppan behöver kokas länge för att bli riktigt simmig. Häll upp i ugnståliga tallrikar. På med brödskiva och riven ost, gratinera ungefär 15 minuter.

2007-01-01

Marockansk kikärtsröra med tomat och russin


2 burk konserverade kikärtor
1 burk/paket konserverade tomater
2 vitlöksklyftor
1 hackad lök
1 dl russin
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk gurkmeja
svartpeppar

Mjukstek löken i olja, tillsätt hackad vitlök på slutet. Häll i de konserverade tomaterna och de avrunna kikärtorna. Jag föredrar att snabbt köra kikärtorna i en mixer först. Tillsätt kryddorna och låt allt småputtra i 30-40 minuter. Lägg i russinen när det är 10 minuter kvar.

Marockansk kyckling med dadlar och mandel


1 kyckling
1 hackad lök
1 tsk malen kanel
1 tsk malen spiskummin
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk gurkmeja
vatten
kycklingfond
1 msk pressad citron
2 dl urkärnade dadlar, skurna ikvartar
1 dl skållad mandel
salt
olivolja
mjöl

Doppa kycklingbitarna i mjöl. Bryn och lägg åt sidan. Mjukstek löken, lägg i kryddorna och ungefär 0,5 dl vätska. Lägg i kycklingen och vänd dem försiktigt i lök och kryddblandningen.
Fyll på vatten så att kycklingen nätt och jämnt täcks, tillsätt kycklingfond, pressad citron och salt. Låt småputtra i 35 minuter, rör försiktigt emellanåt. Lägg i mandlar och dadlar, låt koka i ytterligare 25 minuter.

Serverad med marockansk kikärtsröra och rårispilaff.

Nyårstaleggio


Nyårets tolvslag tillbringar vi i vårt "tornrum" med utsikt över nejden och alla dess fyrverkerier. Champagne och tilltugg, bland annat denna fantastiska Taleggio från vår "hovleverantör" Frukt & Grönt, urgod med lite tryffelhonung på.

Färska fikon med chevréost, valnöt och tryffelhonung



Färska fikon från Frukt & Grönt, halverade, en tunn bit chevré ovan och in i ugnen en knapp halvtimme. Därefter på med en bit valnöt och ringlade på akaciahonung med tryffel. Houngen kom också från Frukt & Grönt, som har ett fint litet sortiment av främst italienska delikatesser.
Urgott! Osten blir krämig och rund i smaken. Honungen ger en mjuk smak samtidigt som tryffeln ger lite bett.

Chateaubriand med hasselbackspotatis och sugar snap peas


Lagat enligt Vår Kokbok. Enkelt och rättframt. Vår dagligvaruaffär hade laddat upp med fullsortiment med olika sorters oxfilé och en kunnig rådgivare att hjälpa kunderna med valet. Det "svåra" är inte att följa recepten utan att få ett bra flyt i matlagningen med förrätt, varmrätt och efterrätt samtidigt som kocken skall sitta med familjen och avnjuta god mat och gott vin. Potatisen sköter sig nästan själv, men oxfilén skall ju vara färdig precis på rätt tid. Jag gillar den medium, lätt rosa. Jag stekte upp köttet lätt innan förrätten och ställde stekpannan vid sidan av spisen. Medan förrätten dukades av satte jag full fart på plattan igen och stekte färdigt på några minuter.

Hummersoppa


En liten fryst hummer räckte väl till förrättssoppa för fyra personer. Härligt mustig och god.
1 hummer
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 msk hummerfond
3 msk vetemjöl
8 dl vatten
0,5 dl sherry
2,5 dl crème fraiche
1 msk konjak
salt

Rensa humrarna och skär köttet i bitar. Hacka och fräs skalen i en gryta. Rör i vitlök, tomatpuré , timjan och mjöl. Späd med vatten, tillsätt hummerfond och sherry. Låt skalen koka ca 20 minuter. Sila soppan och rör ner större delen av crème fraichen. Smaksätt med konjak och salt. Lägg hummerköttet i små djupa tallrikar, häll på soppa, klicka i litet crème fraiche och dekorera med en liten bit hummerkött från klon.