2008-12-08

Tarte tatin med tomat


New York Times matspalter har ofta recept som ser spännande ut och inte heller alltför krångliga att laga till. Det här receptet spanade jag in för några månader sedan och har bara väntat på "rätt" tillfälle, vilket blev idag då goda vänner var här på middag. Högljutt och entusiastiskt tog de mer. Här länk till receptet.

2008-11-29

Rimmad oxbringa med rotfruktspotpurri och äppelsås


Husmanskostskokboken från Ica lockar fram nostalgimatlagning. Det finns många gamla goda rätter som tar sin tid att laga och som förmodligen en generation eller två har tröttnat på. En del av de gamla favoriterna går nästan bara att få på lite exklusivare restauranger.

Ibland har jag fått en sådan längtan efter rimmad oxbringa, men jag har inte haft lust att äta det vanliga rotmoset till. Kokboken föreslog en blandning av rotsaker, där jag tog ännu mer sorter. Basen var potatis som fick koka tillsammans med jordärtskocka, persiljerot och rotselleri (de två senare behöver koka en kvart längre). Jag pressade rotsakerna i min grova franska press, sate till en klick smör och såpass mycket av spadet att konsistensen blev som jag ville.

Såsen baserades på 4 dl av spadet från oxbringan som jag kokade ner till hälften, satte i 2,5 dl creme fraiche, en hav matsked dijonsenap och ett rivet grönt äpple. Körde det med mixerstav och redde upp det lite grann.

Det var gott om tid att pyssla med rotfrukter och sås medan oxbringan småkokade med lök, morötter, lagerblad, 10 vitpepparkorn. Det var en rejäl bit på 1,5 kg som fick koka i 2 1/2 timme.

Det var sensationellt gott. Rotfruktspotpurrit var klart godare än vanligt rotmos. Senapen i såsen gav ett spännande sting som förde tanken till pepparrot och som passade väl till äpplets och creme fraichens syrlighet.

2008-11-09

Entrecote med Roquefortsås


En riktig höjdarsöndagsmiddag. Tack till Mark Bitten på New York Times.

2008-11-07

Stekt fläskfilé med svampkräm


Tack Dagens Nyheter för dagens middagsrecept. Både lättlagat och gott. Jag tycker att fläskfilé kan vara trickigt, många rätter är bara så trista, ett fåtal blir lyckade. Krämens blandade smaker och sälta gjorde att det blev gott.

2008-11-03

Sill med cocktailtomater och chili


Återigen inspirerad av Ilva i Italien. Jag letar ständigt efter sillrecept, dels för att det är nyttigt och dels för att det är en av de få fiskarna med hållbara bestånd. Eftersom familjen är känsliga för "kille-ben", så är det inte en helt enkel balans. Det här blev gott och nästa gång skall jag använda en lite hetare chili. Receptet finns på Ilvas engelskspråkiga blog Lucullian Delights.

2008-11-02

Valnötspaj


Ett recept från Mark Bitten i New York Times, som jag provat tidigare och nu lagade med våra egna valnötter. Den här typen av paj är en av mina svagheter sedan jag första gången åt pekanpaj häromåret i Kanada. Det är vansinnigt gott!

Frallor med müsli och mältade vetekorn


Efter att ha hittat mältade vetekorn i ICA-butiken, så gjorde jag denna variant på ett familjerecept.

Häll 1 dl mältade vetekorn och 2 dl müsli (använder Sunt & Gott) i en bunke, häll över 3 dl kokande vatten och låt stå en timme. Smält 25 g smör i en kastrull och häll i 2 dl mjölk och 2 del vatten, värm till cirka 50 grader om du använder torrjäst.

För över de skållade kornen och müslin till degbunken, häll i 0,25 dl brödsirap och smör/mjölkblandningen. Blanda torrjästen i en del av mjölet. Blanda i omkring 1,3 liter vetemjöl special och knåda på låg hastighet i 10 minuter. Häll i en matsked salt och knåda på högsta hastighet i fem minuter.

Låt jäsa till dubbel storlek, tar ungefär 45 minuter. Dela upp i 16-20 bitar, forma till bollar och lägg på bakplåtspapper. Lät jäsa i 15-20 minuter. Skär en skåra upptill med rakblad eller vass kniv. Jag brukar också spraya med vatten. In i ugn som värmts till 250 grader. Dra ner temperaturen till 225 garder. Spraya ytterligare 1-2 gånger under de första 3-4 minutrarna. Öppna ugnsluckan efter fem minuter och vädra ut fukten. Grädda färdigt, tar 10-15 minuter totalt beroende på bullarnas storlek.

2008-09-20

Varmrökta tjocka revbensspjäll


Det här har jag fantiserat om sedan jag fick min Weber Smokey Mountain Cooker. När jag i vanliga fall grillar tjocka revbensspjäll, så kokar jag dem först i 45-60 minuter med lök och kryddor. Jag brukar vara väldigt nöjd med det.

På min nya grill tog det drygt tre timmar. Röksmaken tränger verkligen in i köttet och vattenbadet gör att köttet inte torkar in trots den långa tillagningstiden. Det var så gott att det nästan uppstod slagsmål vid matfatet.

2008-08-19

Pollo Rollo


Vi har varit i Spanien på semester igen. Nu liksom tidigare gånger har vi hittat Pollo Rollo i färdigmatshyllan. Vi har köpt en varje resa och är lika förtjust i den varm och kall. De vi köpt är en kycklingrulle med kyckling, fläsk och kryddor. Ibland ost eller ägg. Här benade jag ur en kyckling, och gjorde en rullad med tunna fläskskivor, strimlad salsiccakorv, skivad ost och ett hårdkokt ägg i mitten. Rullade ihop och surrade med steksnöre. In i ugn på 175° med ugnstermometer i och tog ut när temperaturen var 80°. Med tanke på att korven och osten tillför sälta och krydda så satte jag inte till salt, peppar eller andra kryddor. Mycket lyckat, familjen godkände och jag har nu ett nytt basrecept att bygga på.

2008-08-17

Weber Smokey Mountain Cooker invigd


Snacka om slow food! Min gamla dröm om en amerikansk barbeque smoker har äntligen uppfyllts. På födelsedagen häromveckan fick jag en. Jag invigde med fläskkotlett på bit och kyckling. Började på lite för låg temperatur, så kotletten tog fem timmar och kycklingen tre. Ovanför glödbädden finns en vattenbalja, dels för att ta bort direkt värmestrålning från glödbädden och för att avge vattenånga som gör att köttytan hålls fuktig.

Jag säger bara - wow! Allt var mört och fantastiskt saftigt med en härlig röksmak.

Snart valnötsskörd


I drygt tio år har vi väntat. Förra året fick vi fem nötter. I år tycks vi få en riklig skörd och bläddrar för fullt i böcker och på nätet för att hitta något gott att göra på färska valnötter. Lämna gärna tips.

2008-08-05

Gubbröra


En av årets verkliga favoriter - jag förväntas att ha alla ingredienser hemma för att snabbt fixa till en ny omgång.
Jag hackar en röd lök fint med 4 hårdkokta ägg, en 100 grams burk med ansjovisfiléer och en halv deciliter dill. Blandar samman med en burk röd storkornig kaviar och 3-4 matskedar gräddfil. Mängden gräddfil anpassar jag till så att röran har den konsistens jag gillar.

2008-08-03

Edits tårta


Edit är min frus mormor och receptet har gått i arv. Detta är den godaste hemmalagade tårta jag någonsin ätit. Mera jobb, men smakar fantastiskt och bottnarna blir inte torra eller smuliga.

Sockerkaksbotten:
6 ägg
300 g socker
60 g potatismjöl
60 g vetemjöl

Fyllning:
God sylt eller fruktkompott, vispad grädde, vaniljkräm

Till formen:
Smör, skorpsmulor

Gör så här:
Smörj och bröa en slät gjutjärnsstekpanna med raka kanter. (Det går bra med kakform också, men gjutjärnspannan ger bättre resultat eftersom den håller jämn temperatur). Sikta potatis- och vetemjölet mycket väl tillsammans.
Vispa äggen och sockret kraftigt i minst 30 minuter. Tillsätt mjölet, lite i sänder, under vispning. Häll smeten i den förberedda formen och grädda i medelvarm (175°) ugn tills kakan, vid prov med sticka, är torr (cirka 40 minuter).
Ta ut ur ugnen och låt den stå i 15 minuter, varefter den stjälps upp och får kallna.
Delas i bottnar och fylls med frukt, mos eller sylt samt vispad grädde. (Vi brukar ha ett lager frukt och gräddlager samt ett lager vaniljkräm). Lägg ihop och garbera med grädde och bär.

Grillade tjocka revbensspjäll


Tjocka revbensspjäll skulle ta en evighet att grilla och bli snustorra om de inte kokades innan. Dela och koka upp dem med skivad morot, delad lök, salt, peppar, lagerblad och andra kryddor. Jag varierar vilka kryddor jag använder. Kokas i 45-60 minuter, låt stå i kastrullen och ställ att svalna i kallt vatten. Penslar eller sprayar på lite olja innan jag grillar. Eftersom de är färdigkokta så behöver de bara grillas så länge att de blir varma och får den yta man vill. När det är 10 minuter kvar penslar jag på en glaze.

2008-08-01

Grillad sill



Ibland drömmer jag mig tillbaka till mina besök i Portugal - fado, vinho verde, portvin och sardinas asadas. Det här var ett lyckat försök att återuppleva de grillade sardinerna. Eftersom vi alla ogillar att peta med ben så köpte vi filéad sill, som jag penslade på insidan med olivolja blandat med citronsaft, salt, peppar, vitlök och örtkryddor. La dem sedan på en bädd av grovt salt, strödde mer salt över och lät stå en timme i kylskåpet. Grillade på hög värme i knappt fem minuter på vardera sidan. Saltet kändes välkommet i sommarhettan och lär göra att fisken inte fastnar på gallret.

Citronpesto


Inspirerat av ett lunchbesök på en italiensk restaurang i Göteborg. Jag följde grunden i receptet för pesto, la till fint rivet citronskal, lite citronsaft och använde bara så mycket olivolja att peston gick att forma till eleganta "bullar". Passar gott till fiskrätter.

2008-07-16

Kyckling med sauce verte


Ibland undrar jag varför jag så hängivet läser alla dessa mattidningar och skaffar nya kokböcker, när det mycket väl skulle räcka med Lotta Brinck och DN-köket; förnuftiga och smakliga recept. Idag åt vi kyckling med sauce verte. Perfekt på en lite halvljumm sommardag - verkligen gott!!

2008-07-06

Förrädisk rabarberdrink


Förrädisk sötsur drink där spritsmaken knappt märks. Uppfriskande i sommarvärmen. Tack till hustruns kollega Monica som försåg oss med receptet:
1 liter rabarber
2 lime
2 dl strösocker
2 dl vatten
Dela rabarbern i bitar, kör i mixer och pressa genom en sil. Riv skalen på limefrukterna och pressa sedan ur saften. Blanda rabarbervätskan, det rivna limeskalen, limesaften, socker och vatten. Vi tog ett ljust rårörssocker. Blanda med is och gin efter egen smak. Sitt i solen och njut.

2008-06-22

Smörbrässerad kumminkål


Ett nostalgiskt minne från tidigt 80-tal och Stora grönkokboken. I vår utmärkta lokala grönsakshandel fanns häromdagen små fina vitkålar.
250 g finstrimlad vitkål
25 g smör
1 tsk kummin
1 dl riven ost
salt, peppar
Lägg vitkålen i en kastrull, häll över en knapp liter kokande vatten. Salta och koka upp, häll av vattnet i ett durkslag. Smält smöret försiktigt i kastrullen, lägg i vitkålen, peppar och kummin. Brässera i 10 minuter. Häll i osten och rör om tills den smält.

2008-06-21

Knaprig makaronilåda med ost


En av sextonåringens favoriter, en veritabel kaloribomb, men god sådan. Något annat än svenska såsiga makaronilådor. Innehåller mängder av cheddarost och tillagas så att ytan blir lite bränd och knaprig. Receptet är ur New York Times. Här serverad med lite bacon.

2008-06-15

Ugnstekt oxbringa i tomatsås


Det här var verkligen ett långkok. Även om det tar lång tid, så är det ganska lite jobb och resultatet blev lysande. Detta var ett gammalt recept ur New York Times Matt's whole brisket with tomato gravy. Det svåraste var att få tag på oxbringa som inte var rimmad - jag fick släpa hem en gigantisk bit med ben och allt. Det pyssligaste var att bena ur. Resultatet var mört och fullt av spännade smaker.

2008-06-13

Grillad havskatt


Innan grillningen marinerade jag fisken i en blandning av olivolja, citron, salt, peppar och vitlök. Jag brukar grilla fisk i ett galler där jag lägger tunnt skivad citron på båda sidor. Citronen ger god smak och gör att fisken inte fastnar i gallret. Havskatt är en fast och god fisk som passar bra till grillning.

Sallad med sparris, pinjenötter och parmesan


Isbergssallad, grön och röd paprika, strimlad gurka, skivad tomat, tärnad avocado som toppats med kall kokt sparris skuren i bitar, rostade pinjenötter och strimlad parmesanost. Mycket gott till dagens grillade fisk.

Vilda persikor


Tack Ronnie och Kerstin på Frukt & Grönt för att ni hela tiden tar in nya, spännande och goda saker. Dagens höjdare var dessa vilda persikor, liksom tillplattade i formen. Saftiga så att det bara rann och smak som av gyllene nektar. Allvarligt talat så var det mer av de godaste vuxna smakerna i en persika. Jag skall försöka låta bli att äta upp allt innan de andra i familjen kommer hem.

2008-04-16

Bangers galore!


Ett frossande i brittiska korvar, "Traditional Beef", "Cumberland Pork" och "Lamb & Rosemary". Stort tack till Tre tjejjer i köker, som tipsade om Taylors and Jones på Hantverkargatan. De skrev att det var värt en omväg att ta sig dit. Det var det verkligen, så goda brittiska korvar har jag knappt ätit. En helt annan klass än de industriellt tillverkade korvar man lättast får tag i.

Till min glädje fick jag veta att de brukar köra ner med kylbil till Göteborg ungefär en gång i månaden. Då skall jag ladda upp med riktig bacon också. Det vågade jag inte utsätta för tågresan.

2008-03-06

Köttfärslimpa med ost, salsicca och örtkryddor


Trött efter en massa resande, uttråkad av den slentrian som då uppstår i köket. Vad skall jag hitta på med köttfärsen? Gör en vanlig köttfärssmet, trycker ut drygt häften i en smord brödform. Gör ett spår i mitten och lägger i avlånga ostbitar, tärnad salsicca, strör på herbes de provence och lägger på den sista köttfärsen. In i ugnen en timme och blir ett smaskigt avbrott i köttfärsslentrianen.

2008-01-21

Biffrulad i tomatsås


Intressant recept ur Dagens Nyheter. Gott, snabbt, för mig i alla fall, och lättlagat. Annorlunda smaker från citron och apelsin, en viss mustighet av att ha puttrat med fänkål och tomat.

2008-01-20

Smørrebrødsfest


Istället för att åka till Köpenhamn i hotande storm stannade vi hemma och frossade på delikatesser ur "Ida Davidsens bästa smørrebrød". Medurs från övre vänstra hörnet:
Rød Aalborg Rökt lax med en sträng stenbitsrom och en sträng laxtartar med äggula och en dillkvist. Laxtartaren är en blandning av hackad lax, creme fraiche, dijonsenap, citronsaft, dragon, salt och peppar.
Rostbiff "moderne" Rostbiff, skivat kokt ägg, tunnt skivad tomat och knaperstekta lökringar
"Niels Jørgen Kaiser" Leverpastejsskivor, knaperstekt bacon, lingonsylt, friterad persilja, smörstekta champinjoner
Råbiff "SAS" Råbiff, en sträng stenbitsrom med två smala remsor rökt lax på tvärsen (föreställer flygplanskropp med vingar), äggula