2006-12-23

Mormor Edits pepparkakor med kryddpeppar


Min frus mormor tålde inte nejlikor, och bakade därför pepparkakor som lär vara närmre ursprunget och namnet.

3,5 dl mörk sirap sjudes upp, rör sedan ner
220 g socker
220 g smör
När allt har smält så rör kontinuerligt om i maskin tills röran är rumstemperatur. Då tillsätts
1 ägg
0,75 msk bikarbonat (blandat i lite vatten)
2 tsk kanel
0,75 tsk malen kryddpappar
1 tsk ingefära
650 g mjöl
Bearbeta ihop, sätt i en skål, täck med folie och låt stå i kylskåpet över natten. När baket sätter igång skall degen stå kvar i kylen, ta bara ut de bitar som just behövs.
Vi kavlar ut direkt på bakplåtspapper med en lätt mjölad kavel. Just de här pepparkakorna är som godast då de är tunna och sprödbakade. Tålamod vid kavlingen lönar sig.
175° mitt i ugnen med varmluft i fem minuter annars 200° i vanlig ugn.

Inga kommentarer: