2007-12-06
Brässerad brysselkål med parmesanost
Ett verkligen gott recept från 101 Cookboks. Putsade och halverade bryssselkål, la med platta sidan ner i en stekpanna med lite olivolja i, strödde över salt. Brässerade under lock på låg temperatur tills de var lagom mjuka, drygt 10 minuter. Höjde temperaturen så att ytan karamelliserade. På med salt, peppar och finriven parmesanost.
Il cucchiaio d'argento - The Silver Spoon
Inspirerad av Ilvas fantastiska blog har jag bläddrat i mina italienska kokböcker och tyckt att det var dags för förnyelse. Alla har pratat om "Mina fastrars mat", trevlig bok, men jag ville har mer recept och mindre fastrar. På Amazon hittade jag "The Silver Spoon", som jag beställde eftersom den tycktes vara en rejäl vardagskokbok. Idag kom den och jag packade förvånat upp en gigantisk tegelsten med 2000 recept. Det är en översättning av vad som lär vara Italiens mest spridda kokbok sedan 1950 då den första upplagan först såg ljuset. Med frakt kostade den knappt 200 kr (!).
2007-11-27
Ribollita - en toscansk dröm
Snacka om långkok, men det var värt det. Den här soppan har stått på önskelistan sedan hustrun kom hem från en resa till Toscana häromveckan. Jag hittade snabbt ett recept i Dagens Nyheter. Det dröjde eftersom det inte var så lätt att få tag på grönkål. Till slut blev det savoykål.
Jag började redan igår kväll - två timmars koktid totalt. Sedan fick det stå över natten. I morse tillsatte jag rostat italienskt bröd, så har det fått stå under dagen. Och inför dagens middag så var det dags för omkoket, vilket tydligen är vad Ribollita betyder.
Wow! En sådan soppa, fast den skall ju serveras så tjock att den snarare är som en gryta. Vilka smaker!
2007-11-26
Pauls kök - ett år
Ett år - 171 blogginlägg.
Hur blev det så här?
Jag behövde förnyelse i kök och kropp. Större variation på matbordet och lägre vikt. Varje dag behöver inte innebära ett nytt recept.
Matlagning är min avkoppling. Då stänger jag av alla tankar på jobbet och är. Det får ta lite tid, men inte hur mycket som helst.
Resultatet?
Minus 25 kg.
171 blogginlägg, varav de flesta recept, talar för en ökad mångfald på bordet.
Familjen frågar med en annan nyfikenhet efter vad som vankas idag
Inte uppseendeväckande många läsare av bloggen. Den har stampat runt plats 40 på blogtoppen hela tiden, samtidigt som antalet matbloggar på listan fördubblats. Rätt få "stamgäster", många som googlar sig till recept och som tycks ta sig tid at läsa dem.
Månadens mest lästa recept
2007-11-25
Inbakad fjärsing med musslor
Fräste lök och vitlök i olivolja, rörde samman med musslorna. Kavlade ut mördegsskivor. La på resterna av fjärsingen vi åt häromdagen, på med musselröran på ena halvan av degen. penslade innerkanten med vispat ägg. Vek över locket, naggade ihop kanten och penslade allt med vispat ägg. In i ugn 200° i 30 minuter.
Fläskkotlettbitar med äpple, salvia och calvados.
Entrecote på chilihet salsa
2007-11-17
Frikadeller i mustig tomatsås
Här lagas inga mesiga kalvfrikadeller! Vanlig köttbullesmet, utan lök, men med lite timjan i.
Jag började med tomatsåsen. Mjukstekte lök och vitlök i olivolja, i med en burk hela tomater, lite örtkryddor, salt och peppar och tillräckligt med vätska för att köttbullarna skulle kunna läggas i. Lade försiktigt i en del av köttbullarna och lät dem puttra i 7-8 minuter. Fiskade upp dem, i med mer köttbullar etc. När köttbullarna var klara så höjde jag temperaturen lite och lät tomatsåsen koka in och bli mustig i karaktären. Slutligen i med köttbullarna igen så att de blev uppvärmda.
Gott och som husmanskost någonstans runt medelhavet.
2007-11-16
Pekinginspirerad kyckling
Bläddrade oinspirerad i mattidningar, böcker och på nätet, funderande på vad jag skulle göra med dagens kyckling. Mina senaste brittiska tidningar var bara fulla av julförberedelser. Men så "snubblade" jag på recept på pekinganka och lät mig inspireras av det.
Började med att snitta skinnet på kycklingen för att sedan gnugga in kinesisk "fem kryddor"-blandning. Sprayade på lite olja och in i ugnen. När det var en dryg halvtimme kvar penslade jag på en blandning av honung, kinesisk soja och sherry. Det blev riktigt gott och min burk med kryddblandningen kommer att tas ur skåpet oftare.
2007-11-08
Pan-fried pizza
Som alltid svag för Mark Bittman i New York Times, särskilt hans korta videofilmer under temat "The minimalist". Han lagar snabbt och gott och ser så himla cool ut i sitt kök. Hans recept på pan-fried pizza såg så inbjudande ut att jag bara var tvungen att kolla med en gång. I princip en vanlig pizzajäsdeg. Steks 3-4 minuter i olivolja, vänd, på med tillbehören, lock på, stek ytterligare 3-4 minuter, klart. Alla tyckte att det var en ny smakupplevelse. Själva pizzan blev knaprig och men en djupare smak eftersom den stekts i olivolja.
2007-10-28
Tamarindgrillad kyckling
Burken med Tamarind har stått i kylskåpet i månader efter ett besök i indiska kryddbutiken. Kollade på nätet och hittade ett recept på About. Höjde ögonbrynen över mängden vätska i receptet, det hade nog räckt till en mindre kycklingfarm. Jag minskade vätskorna till totalt en halvliter, men behöll alla andra mängder. Marinaden kokas in under tiden kycklingen grillas, så det gick fortare. Resultatet blev väldigt gott, apelsinen, ingefäran och tamarinden gav mycket smak, lite exotiskt.
2007-10-25
lax under frasigt täcke
Jag lagar ofta lax i bit i ugnen. Lindrigt arbete, gott och nyttigt. Men jag försöker förstås hitta på så mycket variationer som möjligt på temat. Här mixade jag samman 2 dl färska brödsmulor, 1 dl riven parmesan och örtkryddor. Tillsatte olivolja tills konsistensen var sådan att blandningen skulle kunna "spacklas" på laxen utan att trilla av. Sedan in i ugnen en dryg halvtimme. Gott och populärt.
2007-10-24
Laxsallad med caesardressing
En av familjens verkliga favoriter. Yngste sonen tycker att det är "sjukt gott" och skriker av glädje när den vankas. Receptet är från Dagens Nyheter. Dressingen är helt makalös, sardellerna och parmesanen ger den ett smakrikt sting. Men de rostade brödtärningarna gör jag på ett lite mörkare bröd. Det absolut godaste var på ett franskt surdegsbröd bakat på vete och råg. Knussla inte heller med parmesanen på krutongerna, den ger också en god brytning och skapar en fantastisk helhet.
2007-09-19
Citron- och limepudding
Ett vansinning gott recept från Eat Me!. Egentligen är det en sufflé, vilket kan skrämma vem som helst från att försöka. Det här blev bra. Jag öppnade ugnsluckan försiktigt och stampade inte golvet, så sufflén kollapsade inte. Däremot stabliserade den sig inte på 20 minuter som det stod i recpetet så jag lät den stå 30 minuter. Den var lite rinnig undertill ändå, så den får stå inne ännu längre nästa gång. En god efterrätt med franskt stuk, fin syrlig smak av citron och lime med en väl avvägd sötma. Inget som man vräker i sig mängder av.
Grillade fikon med getost
Smarrigt recept från Mark Bittman i New York Times. Snitta toppen på fikonet och vik ut flikar som en tulpan, klicka i lite getost, strö på lite nymald svartpeppar och timjan. Grilla tills färgen är fin och osten har smält. Eftersom osten rinner ut så är det bra att ställa fikonet i en liten form eller slå in nedre delen i folie. När den är klar så droppa lite soja och balsamvinäger på.
2007-09-16
Mustig höstgryta
Inspirerad av en härlig artikel i Dagens Nyheter om långkok, tog jag vad som fanns hemma och gjorde en korsning mellan några av recepten. Förutom att långkok är gott och ger en möjlighet att använda billigare kött, så innebär den långa tiden att det går att göra en massa annat under tiden och att det inte blir rusning på slutet.
Brynte hackad lök och en ny typ av fransk delikatessvitlök med ett paket finskuren bacon. Skar en fransyska i 2cm kuber, pudrade i mjöl och brynte lätt i stekpanna och lade ner i grytan med löken. Hällde i en rejäl skvätt rödvin, toppade upp med vatten och lite mörk oxfond. Kryddade med peppar, örtkryddor och några lagerblad. Lade några råa lammkorvar ovanpå, som jag skar i stora bitar efter en timme. Totalt fick allt puttra i nästan två timmar. Oerhört smakrikt och mustigt. Serverad med kokt potatis, grönsallad och örtmarinerad mozzarella inrullad i zucchini.
2007-09-09
Sussies kanelkaka
Ett recept som jag fick av grannen Susanne efter att ha hjälpt dem bygga ett plank. En lysande belöning.
2 ägg
2,5 dl socker
4,5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2,5 dl gräddfil
150 g smält smör
1 dl socker
3 msk kanel
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda samman mjöl, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat och salt. Blanda sedan ner i ägg-/sockersmeten och blanda sedan även i smält smör och gräddfil.
Häll hälften av smeten i en smord, bröad form.
Blanda samman socker och kanel och strö hälften av det över smeten i formen.
Häll på resten av smeten och sedan det sista av kanel-/sockerblandningen.
Ugnstemperatur 175° i cirka en timme.
Urgott!
Fläskfilémedaljonger med kantareller och Salsicca
Vi frossar gärna i kantareller så här års.
Jag skar 5-6 små rödlöksprimörer i skivor och mjukstekte i olivolja, lade åt sidan. Skar 3-4 cm långa tunna strimlor av kryddig italiensk Salsiccakorv och knaperstekte, la åt sidan. Grovskar kantarellerna, la i stekpannan på låg temperatur så att vätkan rann ur och kokade bort. Stekte sedan en stund i olivolja. Hällde sedan i rödlöken och Salsiccan, kryddade med provencalska örtkryddor och la ovanpå de stekta fläskfiléskivorna.
Fläskfilé har ju en rätt mesig smak och behöver tillbhör för att lyfta den. Kantarellernas vilda smak förstärks av rödlöken och fick ett sting av den kryddiga korven
Paj med potatis och lök - Homity pie
Ett gammalt matminne från en av de tidiga vegetariska restaurangerna i London på 70-talet, Cranks. En period när jag var där ofta i jobbet och fick jag en chans så åt jag där. Godare vegetarisk mat har jag inte ätit. Restaurangen finns inte kvar, men jag har tre väl tummade kokböcker i hyllan.
Jag använder en standardpajdeg:
3 dl vetemjöl, gärna fullkorn eller dinkel
125 g smör
2-3 msk kallt vatten.
Jag använder alltid matberedaren med knivtillsats. Först vetemjöl och smör tills det blir en fingrynig massa. Sedan droppar jag i vätskan tills det rätt plötsligt blir en lagom deg. Jag gör en boll som jag plattar till. Slår in i plastfilm och lägger i kylen en timme eller två. Kavlar sedan försiktigt ut den. Den går lite trögt i början innan degen mjuknar.
Medan degen står i kylen så ordnar jag med innanmätet:
350 g potatis
450 g gul lök
100 g riven ost
2-3 vitlöksklyftor
25 g smör
1 msk mjölk
olivolja
Koka potatisen tills den blir mjuk, häll av vattnet och låt svalna. Hacka löken och sautera i olivolja tills den blir mjuk. På slutet lägger jag i den pressade vitlöken. Låt svalna. Blanda sedan samman potatis, lök, vitlök, hälften av osten, mjölk och det mjukgjorda smöret.
Klä pajfomen med degen. Fyll med blandningen och strö resten av osten på. In i ugn 225° i 20-25 minuter tills den får en vacker färg.
2007-09-08
Grillad kyckling med fikon- och balsamvinägersalsa
Min favoritmatbloggare Ilva har slagit till igen, följ länken till hennes recept. Det här var hysteriskt gott, jag vet knappt vilka överord jag skall ta till. Ilva använder kycklingbröst i sitt recept. Jag är väldigt förtjust i att bena ur en hel kyckling, lägga i marinad en timme, sedan lägga platt på galler och grilla. Skär sedan i centimetertjocka skivor. Och så denna fikonsalsa till, en drömsk kombination.
2007-08-27
Steak pie
Sonen längtade efter brittisk köttpaj. Kollade receptboken och såg att själva köttgrytan skall lagas dagen innan, så jag lagade en stor sats av en kalopsvariant igår. Det som var kvar lade jag idag i en ugnsfast form med kokt potatis delad i stora bitar. La på färdig smördeg, snittade små hål så att ångan kunde pysa ut. Penslade med vispat ägg och in i ugn, 200°, i 30 minuter. Skälet till att köttgrytan skall vara kall är att den annars ångar så mycket att degen blir kladdig.
2007-08-18
Sockerärtor, paprika, ruccola och pinjenötter
Återigen ett smaskens recept från Ilva i Italien, här hämtat från hennes engelskspråkiga blog. Ett fantastiskt gott komplement till den grillade havskatten vi åt idag.
2007-08-16
Friterad potatis som i Gascogne
I alla fall så inbillar vi oss att det är som i Gascogne. Det är ett kulinariskt minne från då hela familjen var i Paris häromåret. Vi åt två gånger på Relais de Gascogne i Montmartre. Framförallt yngste sonen blev överförtjust i deras friterade potatisskivor. Det räcker nästan att viska att de står på bordet så kommer han springande i full fart.
Jag skar dem vågiga på min nyinköpta mandolin, vilket gjorde att de fick fin frasighet. Ungefär 2 mm tjocka. Friterade i rapsolja tills de mjuknade. La dem att rinna av på hushållspapper medan jag friterade nästa omgång. Höjde temperaturen något och friterade en andra gång så att de fick rätt färg och frasighet.
2007-07-09
Frittata med grönsaker
Sparrissallad
2007-07-03
Morötter med valnötter och anis
Återigen ett recept från Aglio e olio. Rårivna morötter som det oftast serveras i Sverige är något av det värsta jag vet. Men när fransmännen gör en crudité på fint rivna morötter så njuter jag, liksom som det här receptet, med italienskt stuk. Verkligen gott!
Soppa på rostade grönsaker
Inspirerad av ett av Ilvas recept på Aglio e olio, som jag provade för några veckor sedan. Den här gången skar jag en lök, en fänkål, en liten squash, en potatis, fyra tomater i grova bitar, ringlade olja och örtkryddor över och rostade i ugn på 225° tills de var mjuka och lite brunbrända. Hällde över i kastrull med en liter vatten, saltade lite, och lät koka 10 minuter. Därefter i med 2,5 dl 1%-ig creme fraiche och mixade.
Liksom med alla varianter på Ilvas recept hurrade familjen och tyckte att det var fantastiskt gott.
2007-07-01
Sesamkyckling
2007-06-27
Grillad makrill
Dagsfärsk dörjmakrill, inte så stora därför grillade hela. Jag snittade sidorna lite, sprayade på lite olivolja, saltade, pepprade och satte en dillkvist i buken. När jag grillar fisk lägger jag oftast tunna citronskivor runt om i halstret. Det ger både god smak och gör att fisken inte helt bränner fast.
2007-06-20
Blomkålssoppa med gräslök
Mmmm, en rund och nästan smörig smak. Lagas som min vanliga grundsoppa. Fräser en hackad lök i lite olivolja, i med en hackad potatis och lite vitlök. I med 3/4 liter vatten och låter det koka i minst en halvtimme. I med 2,5 dl mager creme fraiche och en blomkål i buketter. Kokar mjukt och kör med mixern. Stödde sedan på ett par matskedar hackad gräslök..
Grillade lammburgare fyllda med rökig mozzarella
Mark Bittman skrev en bra artikel om burgare häromveckan, med flera spännande recept. I det här receptet använde han rökt mozarella som jag inte lyckades hitta. Istället delade jag en vanlig mozzarella i 8 mindre bitar, som jag marinerade i rökarom. Kryddade lammfärsen med salt och svartpeppar. Delade färsen i lagom stora bitar för burgare, plattade till, lade på mozzarellabiten och inneslöt den. Grillade som vanligt. Mycket uppskattat av familjen. Vann definitivt på röksmaken.
2007-06-19
Gratäng med fänkål och tomat
Jag har börjat röja i travarna med mattidningar som inte längre får plats i matbokshyllan. River ur intressanta recept för att scanna in i datorn.
Då återfann jag det här receptet ut BBC Good Food. Vi åt den till en provencalskt kryddad ugnsstekt kyckling. Verkligen gott! "Smulpajsstuket" med parmesan och oliv gav en speciell skärpa.
Vikten av fysisk träning
När jag var ute och joggade idag och tyckte att det var rätt flåsigt så snurrade tanken tillbaks till våren förra året. Jag lekte med tanken att springa slingan med 25 kg ryggsäck, inte undra på att det dröjde ett tag innan jag orkade springa hela varvet på 2,5 km.
När jag bestämde mitt träningsprogram för ett och ett halvt år sedan så tänkte jag så här. Högsta prioritet var att bygga upp muskler för att få en god hållning och stabilitet. Alltså köpte jag ett årskort på gymmet och strävade efter att gå dit tre gånger i veckan. Med pauser för resor och förkylningar så blev det i genomsnitt två gånger i veckan.
Min ambition var också att bygga kondition, men det gick ju inte att dra på för fullt från början. Jag hade en tanke om att börja smått och öka allteftersom konditionen gradvis förbättrades och vikten gick ner så att det var mindre att släpa på. Jag lät uppvärmningen på gymmet bli längre och intensivare. Vår och sommar förra året ömsom gick och sprang jag på slingan.
När gymkortet tog slut i vår konstaterade jag att de stabiliserande musklerna nu var tillräckligt starka för att jag skulle ha en god hållning och bestämde mig för att prioritera motion. Den tidiga våren passade mig utmärkt och jag kom igång rätt bra på motionsslingan. Det var tungt med alla backarna och i början var det några snabba gångare som gick förbi mig. Det tog strax över 20 minuter att springa 2,5 km. En månad senare tog det 16 minuter. Jag springer 2-3 gånger i veckan och sedan några veckor simmar jag dessutom 1000 m 1-2 gånger i veckan.
Jag har bestämt mig för att med tanke på den trötthet jag får av tinnitus och ständig spänningshuvudvärk så behöver jag vara vältränad för att orka med. Jag tänker mig ett år med fokus på kondition. Hur jag gör när höstmörket och kylan kommer vet jag inte ännu. Jag gör det som känns bra då, kanske en blandning av gym och simning?
När jag bestämde mitt träningsprogram för ett och ett halvt år sedan så tänkte jag så här. Högsta prioritet var att bygga upp muskler för att få en god hållning och stabilitet. Alltså köpte jag ett årskort på gymmet och strävade efter att gå dit tre gånger i veckan. Med pauser för resor och förkylningar så blev det i genomsnitt två gånger i veckan.
Min ambition var också att bygga kondition, men det gick ju inte att dra på för fullt från början. Jag hade en tanke om att börja smått och öka allteftersom konditionen gradvis förbättrades och vikten gick ner så att det var mindre att släpa på. Jag lät uppvärmningen på gymmet bli längre och intensivare. Vår och sommar förra året ömsom gick och sprang jag på slingan.
När gymkortet tog slut i vår konstaterade jag att de stabiliserande musklerna nu var tillräckligt starka för att jag skulle ha en god hållning och bestämde mig för att prioritera motion. Den tidiga våren passade mig utmärkt och jag kom igång rätt bra på motionsslingan. Det var tungt med alla backarna och i början var det några snabba gångare som gick förbi mig. Det tog strax över 20 minuter att springa 2,5 km. En månad senare tog det 16 minuter. Jag springer 2-3 gånger i veckan och sedan några veckor simmar jag dessutom 1000 m 1-2 gånger i veckan.
Jag har bestämt mig för att med tanke på den trötthet jag får av tinnitus och ständig spänningshuvudvärk så behöver jag vara vältränad för att orka med. Jag tänker mig ett år med fokus på kondition. Hur jag gör när höstmörket och kylan kommer vet jag inte ännu. Jag gör det som känns bra då, kanske en blandning av gym och simning?
2007-06-18
Min smala lunch
2007-06-17
Asado - grillfrossa
Grillen har alltid haft en central plats i mitt sommarliv. Inte konstigt med en far som var sjökapten i Johnson och regelbundet var på stora asados på Johnsons hacienda utanför Buenos Aires. Vi har en stor grill som han dragit genom gatorna i BA eftersom den var för stor att få plats i en taxi. Stor yta där det går att flytta runt maten beroende på vad som skall ha mest värme. Höj- och sänkbar.
Idag entrecote penslad med en glacé på slutet, Käsekrainer och Pestogrillare. Alla korvarna från Ica Focus i Göteborg som har egen korvtillverkning. Till detta grönsallad med rostade pinjenötter och grovt riven parmesan; Tatziki och Linderholmspotatis, kokt färskpotatis som fått svalna lite och sedan vältrat i olivolja, örtkryddor, pressad vitlök och grovt salt.
Vad är målet? - en jojobantares bekännelser
Det är väl inget att gå ner 25k! Det har jag gjort med råge de senaste 20-25 åren. Jag skulle tro att jag gått ner bortåt 75 kg innan den här viktnedgången. Det korkade var att jag gick upp dem igen, och lite varje gång, till för säkerhets skull.
Vi har provat nästan allt - viktväktarna, "sahlgrenskametoden", Montignac, GI, KPF. Vi har läst om de flesta bantningsdieter som finns och vet precis hur man gör. Varje viktnedgång har nått sina avsedda resultat, men det har inte hållit i sig. Kanske beroende på att målet varit kortsiktigt, det har gällt att snabbt komma ner i vikt, ofta inför sommaren. Förmodligen ett vanligt fenomen eftersom kvällstidningarna är fulla av "beach"-projekt. Ju närmre midsommar vi kommer desto fler kilo ner på allt kortare tid, enligt rubrikerna.
Om mitt mål har varit att gå ner i vikt så har jag definitivt lyckats. Vid det här laget har jag totalt gått ner min egen vikt. Målet kanske inte skall vara att "gå ner i vikt", utan istället vara att "vara vid en viss vikt", eller vid en viss kroppskänsla.
Inför den här viktnedgången bestämde jag mig för att bli av med all onödig tyngd som bara var tröttsamt att bära. Med min längd skulle det förmodligen innebära att bli av med ungefär 25 kg och väga 81-83kg. Eftersom det var så länge sedan jag var vid den vikten så bestämde jag mig för ett mål som innebar en känsla av komfort och välbefinnande snarare än kilo. Letade fram ett gammalt strandfoto från en greklandssemester och satte upp på insidan av badrumsskåpet. Det var min "målbild".
Eftersom det tagit mig många år att nå min maxvikt på omkring 107 kg, så bestämde jag mig för att nedgången skulle gå långtsamt. Det skulle vara OK om det tog 2-3 år, vilket i alla fall skulle vara snabbare än uppgången. Det innebar att det inte handlade om diet eller bantning, utan en långsiktig kostomläggning som skulle innebära att jag så småningom skulle nå och bibehålla min komfortvikt.
Min tinnitus gör mig trött. Att bära på 25 onödiga kilo gjorde mig ännu tröttare. Det var som att ständigt på omkring med en rejäl packning för fjällvandring. Ju tröttare jag blev desto mindre rörde jag mig, vilket ledde till att muskelmassan minskade och jag orkade än mindre. Insikten om detta ledde till att jag valde att jobba med både mat och motion.
Vi har provat nästan allt - viktväktarna, "sahlgrenskametoden", Montignac, GI, KPF. Vi har läst om de flesta bantningsdieter som finns och vet precis hur man gör. Varje viktnedgång har nått sina avsedda resultat, men det har inte hållit i sig. Kanske beroende på att målet varit kortsiktigt, det har gällt att snabbt komma ner i vikt, ofta inför sommaren. Förmodligen ett vanligt fenomen eftersom kvällstidningarna är fulla av "beach"-projekt. Ju närmre midsommar vi kommer desto fler kilo ner på allt kortare tid, enligt rubrikerna.
Om mitt mål har varit att gå ner i vikt så har jag definitivt lyckats. Vid det här laget har jag totalt gått ner min egen vikt. Målet kanske inte skall vara att "gå ner i vikt", utan istället vara att "vara vid en viss vikt", eller vid en viss kroppskänsla.
Inför den här viktnedgången bestämde jag mig för att bli av med all onödig tyngd som bara var tröttsamt att bära. Med min längd skulle det förmodligen innebära att bli av med ungefär 25 kg och väga 81-83kg. Eftersom det var så länge sedan jag var vid den vikten så bestämde jag mig för ett mål som innebar en känsla av komfort och välbefinnande snarare än kilo. Letade fram ett gammalt strandfoto från en greklandssemester och satte upp på insidan av badrumsskåpet. Det var min "målbild".
Eftersom det tagit mig många år att nå min maxvikt på omkring 107 kg, så bestämde jag mig för att nedgången skulle gå långtsamt. Det skulle vara OK om det tog 2-3 år, vilket i alla fall skulle vara snabbare än uppgången. Det innebar att det inte handlade om diet eller bantning, utan en långsiktig kostomläggning som skulle innebära att jag så småningom skulle nå och bibehålla min komfortvikt.
Min tinnitus gör mig trött. Att bära på 25 onödiga kilo gjorde mig ännu tröttare. Det var som att ständigt på omkring med en rejäl packning för fjällvandring. Ju tröttare jag blev desto mindre rörde jag mig, vilket ledde till att muskelmassan minskade och jag orkade än mindre. Insikten om detta ledde till att jag valde att jobba med både mat och motion.
Purjolökssoppa
Hela familjen är förtjust i soppor, som vi smaskar i oss minst en gång i veckan. Till soppan äter vi grovt bröd och en sallad efteråt, pannkakor för de som inte behöver sträva mot smalhet.
Purjolökssoppan lagad enligt standardmodellen. Grovhackar gul lök som jag fräser i lite olivolja. I med 1-2 hackade vitlökar och en hackad potatis. Fyller på med ungefär en liter vatten. Kryddar med salt, peppar och örtkryddor. Jag sätter på soppan först, innan jag börjar förbereda sallad och pannkaka, det innebär att den får koka i nästan en timme och får en simmig smak av löken.
När det återstår 15-20 minuter så häller jag i 2,5 dl kokbara enprocentiga creme fraiche och den grovt skurna och rengjorda purjolöken. Den här tog jag mycket av de gröna delarna men valde bort det som såg träigt ut. När purjolöken var mjuk så körde jag allt i mixern.
De mera gröna delarna gav soppan en fylligare och mognare smak än när jag gör soppan på de vita delarna.
2007-06-16
Min smala frukost
2007-06-15
Minus 25 kilo!
På 18 månader jar jag gått ner ca 25 kg och är nu på min idealvikt, där jag senast var för 25 år sedan. Mina besvär med tinnitus, kronisk spänningshuvudvärk och ständig trötthet har varit starkt bidragande till att jag under knappt 10 år gick upp rejält i vikt. Till slut insåg jag att all extra vikt gjorde mig ännu tröttare och att det var hög tid att göra något åt saken.
Under åren har jag gjort flera försök att banta som gett snabba resultat men inte lett till varaktig nedgång. jag insåg att här gällde det inte att hålla någon speciell diet, räkna kalorier, points, GI-tal eller något annat. Inget annat än en total kostomläggning och satsning på motion skulle duga. Eftersom jag alltid gillat maten kring medelhavet så läste jag på om den ursprungliga medelhavskosten. Som tur var hade vi förra året fått en lokal grönsaksaffär med hög kvalitet. Så det har varit mycket grönsaker och frukt. Fisk minst två gånger i veckan. Mindre mängd rött kött. Pasta, potatis, ris och vitt bröd i stort sett bannlyst. När jag lagar "the perfect roast potato", så avnjuter jag långsamt en halv potatis. Till en del rätter där man bara "måste" ha ris så äter jag 2-3 matskedar rispilaff gjort på råris. Den som följt den här bloggen inser att vi både ätit smaskens mat och gått ner i vikt.
Tidningar, böcker och tv-program dryper av onyttiga och onödiga fetter. Brittiska kockar tycks emellanåt vara oförmögna att laga mat utan double cream. När jag vill ha en krämig mjölkprodukssmak så använder jag enprocentig creme fraiche. Det går att laga god och festlig mat utan att vågen smäller av påföljande morgon. Att gå ner i vikt och hålla den är ett projekt för resten av livet. Det behöver också vara ok att jul, midsommar och kalasande kan vara festtillfällen utan att känna dåligt samvete. Viktnedgången var ett långtidsprojekt där enstaka korta blippar i viktkurvan var OK. Det har tagit mig rätt lång tid att gå upp i vikt och min inställning har varit den att det är OK att det tar sin tid att gå ner igen. Jag är väldigt nöjd med att det bara tagit knappt ett och ett halvt år att bli av med alla dessa kilon.
De första 10-14 dagarna var de jobbigaste på grund av abstinensproblem efter att ha eliminerat alla snabba kolhydrater. Ibland kände jag mig riktigt snurrig. Då hade jag stor hjälp av ett avslappningsband med suggestioner och målbilder kring viktnedgången. Jag har läst att forskare hävdar att det nästan är omöjligt att varaktigt gå ner mer än 5-10% av kroppsvikten. Nu har jag gått ner nästan 25% och mitt mål är förstås att det skall bli varaktigt.
Men jag har inte bara ändrat kosthållningen utan också "renoverat" kroppen med motion och styrketräning. Den ökade förbränningen har säkert bidragit till en snabbare viktnedgång och omfördelning från fett till muskler. De första sex månaderna satsade jag bara på motion och gick ner 3 kg. Jag uppskattar därför att av mina 25 kg så beror 9 kg på motion och resten på maten.
I några andra inlägg beskriver jag "typmåltider" och tips.
Fruktfatet står alltid välfyllt och jag tar ofta en frukt sen eftermiddag så att jag inte skall vara alltför hungrig medan jag lagar maten med de frestelser som det kan innebära.
Nu när jag nått målet så skall jag först se till att vikten är stabil och sedan öka matintaget lite lätt. Allteftersom konditionen förbättras så springer jag längre och förbränner mer. Sedan vårvärmen kom har jag intensifierat joggandet och simmar också minst en gång i veckan. Vikten verkar ligga rätt stabilt samtidigt som midjemåttet fortsatt att minska något.
Under åren har jag gjort flera försök att banta som gett snabba resultat men inte lett till varaktig nedgång. jag insåg att här gällde det inte att hålla någon speciell diet, räkna kalorier, points, GI-tal eller något annat. Inget annat än en total kostomläggning och satsning på motion skulle duga. Eftersom jag alltid gillat maten kring medelhavet så läste jag på om den ursprungliga medelhavskosten. Som tur var hade vi förra året fått en lokal grönsaksaffär med hög kvalitet. Så det har varit mycket grönsaker och frukt. Fisk minst två gånger i veckan. Mindre mängd rött kött. Pasta, potatis, ris och vitt bröd i stort sett bannlyst. När jag lagar "the perfect roast potato", så avnjuter jag långsamt en halv potatis. Till en del rätter där man bara "måste" ha ris så äter jag 2-3 matskedar rispilaff gjort på råris. Den som följt den här bloggen inser att vi både ätit smaskens mat och gått ner i vikt.
Tidningar, böcker och tv-program dryper av onyttiga och onödiga fetter. Brittiska kockar tycks emellanåt vara oförmögna att laga mat utan double cream. När jag vill ha en krämig mjölkprodukssmak så använder jag enprocentig creme fraiche. Det går att laga god och festlig mat utan att vågen smäller av påföljande morgon. Att gå ner i vikt och hålla den är ett projekt för resten av livet. Det behöver också vara ok att jul, midsommar och kalasande kan vara festtillfällen utan att känna dåligt samvete. Viktnedgången var ett långtidsprojekt där enstaka korta blippar i viktkurvan var OK. Det har tagit mig rätt lång tid att gå upp i vikt och min inställning har varit den att det är OK att det tar sin tid att gå ner igen. Jag är väldigt nöjd med att det bara tagit knappt ett och ett halvt år att bli av med alla dessa kilon.
De första 10-14 dagarna var de jobbigaste på grund av abstinensproblem efter att ha eliminerat alla snabba kolhydrater. Ibland kände jag mig riktigt snurrig. Då hade jag stor hjälp av ett avslappningsband med suggestioner och målbilder kring viktnedgången. Jag har läst att forskare hävdar att det nästan är omöjligt att varaktigt gå ner mer än 5-10% av kroppsvikten. Nu har jag gått ner nästan 25% och mitt mål är förstås att det skall bli varaktigt.
Men jag har inte bara ändrat kosthållningen utan också "renoverat" kroppen med motion och styrketräning. Den ökade förbränningen har säkert bidragit till en snabbare viktnedgång och omfördelning från fett till muskler. De första sex månaderna satsade jag bara på motion och gick ner 3 kg. Jag uppskattar därför att av mina 25 kg så beror 9 kg på motion och resten på maten.
I några andra inlägg beskriver jag "typmåltider" och tips.
Fruktfatet står alltid välfyllt och jag tar ofta en frukt sen eftermiddag så att jag inte skall vara alltför hungrig medan jag lagar maten med de frestelser som det kan innebära.
Nu när jag nått målet så skall jag först se till att vikten är stabil och sedan öka matintaget lite lätt. Allteftersom konditionen förbättras så springer jag längre och förbränner mer. Sedan vårvärmen kom har jag intensifierat joggandet och simmar också minst en gång i veckan. Vikten verkar ligga rätt stabilt samtidigt som midjemåttet fortsatt att minska något.
Vitlöksgrillad makrill
Så fantastiskt att grill- och makrillsäsongerna överlappar varandra. Detta är en av familjens favoriter som vi smaskar i oss varje sommar. Det finns inte mycket som slår makrill fångad samma dag.
Inspirationen kommer från ett recept i Göteborgs-Posten för flera år sedan. Blandar ihop en marinad med 1,5 dl olivolja, 1 msk citronsaft, 3-4 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk paprikapulver, 5-10 droppar Tabasco, salt och peppar. Lägger makrillfiléerna i marinaden i 1-2 timmar och grillar i en dryg halvtimme.
2007-05-23
Fänkålssoppa med räkor
Ett smaskens recept från Dagens Nyheter. Eftersom jag alltid har mager creme fraiche stående i kylen, så tog jag det istället för matlagningsyoghurt. Fänkålen matchade verkligen räkorna. De små citronbitarna gav fina smakupplevelser.
2007-05-17
Rostade grönsaker och kyckling
Följde min "standardmetod" för rostade grönsaker. Den här gången inga rotfrukter, mest aubergine, zucchini och paprika. Efter en halv timme lade jag i kycklingbröst som jag skurit i bitar och brynt i olivolja. Därefter ytterligare en halv timme i ugnen.
Grön ärtsoppa
En fräsch soppa som passade det vårliga vädret. Grovhackade en gul lök och fräste i lite olivolja. I med en hackad potatis och 3/4 liter vaten. Salt, peppar och lite grönsaksfond. Puttrade en halvtimme. Tog av spisen och hällde i 1/2 kg frysta ärtor och lät det stå 5 minuter. Kokade upp, hällde i 2,5 dl mager creme fraiche och en knapp dl blad av färsk mynta. Mixade och serverade med ägg som jag pocherat under tiden.
2007-05-11
Chevrégratinerad sparris
En smakligare variant på ett recept från Ica. Men jag tycker att buljongtärning kan ge en lite frän smak, grädde är för fett och med vinet så blev det hela för såsigt.
Så jag kokade sparrisen och la upp på ett ungssäkert fat. Blandade en dryg dl mager creme faiche med lite kycklingfond och skedade över sparrisen. Skar upp chevrén i tunna skivor och la på. In i 200° varm ugn i 20-25 minuter. Strödde sedan på rostade pinjenötter. Omåttligt populärt i familjen och lite dragkamp om de sista sparrisarna.
2007-05-09
Lime och timjanskyckling
Återigen ett recept från Ilvas matblogg. Det lät så aptitretande. Själva receptet påminde mig om kinesiska "två-gånger-i-grytan"-recept eftersom kycklingen först kokas och sedan steks i ugnen. Den kokas med lök, morot och selleri och ugnssteks stoppad med lime och med timjan utanpå. Verkligen gott, en rundare smakupplevelse än när den bara ugnsstekts.
Örtmarinerad mozzarella inrullad i zucchini
Vad skulle jag göra utan mina matblogskollegor som publicerar det ena smaskiga receptet efter det andra, och då särskilt Ilva, som dessutom tar så fantastiska bilder. Bara namnet Involtini di zucchine e mozarella marinata, triggar min aptit. Följ länken så hittar du receptet där. Jag var lite fundersam på hur jag skulle kunna skära zucchinin så tunnt och prydligt och kom på att jag kunde använda trådskäraren som jag har till mjuka ostar.
Mustig tomatsoppa med Salsicca
En av de godaste soppor jag lagat. Mjukstekte grovt skuren lök i olivolja och lade efter en liten stund i en hackad potatis och 3 hackade vitlökar. Hällde på 3/4 dl vatten, la i rejält med provencalsk örtkrydda, 5 cm tunnt skivad Salsicca och kokade upp. Däefter skållade jag och flådde 6 tomater, som jag skar upp i stora bitar och lade i. Efter en dryg halvtimme fiskade jag upp korvbitarna, hällde i 2,5 dl mager cremé fraiche och mixade, därefter tillbaks med korvbitarna igen och kokade up på nytt. Blev lite fånigt med korven i och ur, men den behöver koka med för att ge sin mustiga smak.
2007-05-07
Wokad fläskfilé
2007-05-06
Klassisk kalvstek
Klassisk kalvstek lagad i gryta. Brynt, sedan puttrat i vatten med lök, morot, salt och kryddpeppar i nästan 2 timmar. Jag lagar gärna lite längre tid så att köttet nästan faller sönder. Slog in steken i folie medan jag lagade såsen. Silade av grönsakerna och lät vätskan koka kraftigt i 10 minuter. Tillsatte 2,5 dl mager creme fraiche, vars lite syrliga smak matchar kalven på ett fint sätt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)